Újabb divat világmárka vállalta a megtisztulást

A Zara, a világ egyik legnagyobb divatárú kiskereskedője és anyavállalata, az Inditex elkötelezte magát arra, hogy 2020-ig teljesen száműzze a veszélyes vegyszereket a termelési folyamatából – közölte a Greenpeace csütörtökön.

A környezetvédelmi szervezet Detox elnevezésű kampánya régóta kritizálja a textilipar által elsősorban a fejlődő országokban okozott környezetszennyezést. A spanyol divathálózat már a nyolcadik márka, amely kizárja a veszélyes vegyszereket a termékei előállításának folyamatából. A Zara döntése vonatkozik egyebek között az alkil-fenol-etoxilátokra – az ehhez a csoporthoz tartozó a nonilfenol-etoxilátokra -, amelyeket a mosási, illetve színezési folyamatoknál alkalmaznak, és amelyek hormonális változásokat okozhatnak. A perfluorált kemikáliák használatáról is lemond a jövőben a Zara. A Zara arra is ígéretet tett, hogy 2013-ig 20 beszállítóját arra kötelezi, hozza nyilvánosságra a veszélyes vegyszerek kibocsátására vonatkozó adatokat. A következő év végéig ez már 100 beszállítóra vonatkozik majd. “Ha a legnagyobb divatkereskedő képes erre, akkor más márkák számára sincs már mentség arra, hogy veszélyes anyagok nélkül teremtsenek divatot” – hangoztatta Claudia Sprinz, a Greenpeace fogyasztóvédelmi szóvivője.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.