Pár napja a Guardian számolt be arról a független kutatók által készített felmérésről, amely megpróbálja alátámasztani a klímaváltozás kapcsán szkeptikusok nézeteinek alaptalanságát.

Újabb kutatás a klímaszkepticizmus legyőzésére

Pár napja a Guardian számolt be arról a független kutatók által készített felmérésről, amely megpróbálja alátámasztani a klímaváltozás kapcsán szkeptikusok nézeteinek alaptalanságát.

Richard Muller, a Berkeley Earth projekt vezetője reméli, az általuk közölt tények sikeresen legyőzik majd a kétkedő hangokat írja a kitekinto.hu. Véleményét igen leegyszerűsítve: a kétkedők nem fordítanak kellő figyelmet a tudományra, illetve az abban elért eredményekre. Mullerék legnagyobb célja a klímaváltozás körüli viták lehűtése, egy olyan bárki számára elérhető hőmérsékleti adatokat és rekordokat tartalmazó adatbázissal, amely megteremtheti a globális felmelegedés átlátható és független értékelését. A szkeptikusok gyakran azzal érveltek, a tudományos adatok rossz minőségűek, nem kellően alaposak vagy éppen részletesek, így mindezen tévhitek eltüntetése is a projekt kitűzött célja. Ennek ellenére az egyik neves amerikai klímakétkedő,  Anthony Watts máris azzal vádolja a kutatást, hogy az időszakok tekintetében alapvető eljárási hibákat vélt felfedezni, amely a kiadottak azonnali felülvizsgálatát tenné szükségessé.

 
A kétkedők mellett néhány tudós is kritikákkal illette a felmérés egészét, ugyanis az adatokat még az előtt közzétették, hogy ténylegesen szakértői vizsgálatnak vetették volna alá őket. Muller elismerte, az eredmények lektorálás nélküli nyilvánosságra hozatala valóban nem az általános gyakorlat, véleménye szerint azonban a papírok publikálás előtti terjesztése régi hagyománya a feltártak kollégákkal való megvitatásának, a józanság ellenőrzésének. Egyelőre tehát a magát függetlennek tartó kutatócsoport a visszajelzéseket várja, lehetőleg mindkét oldalon állóktól, a szkeptikusok egyre növekvő táborától, és a támogatók csoportjaitól is.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.

Nincs hozzászólás

  1. A tudomanyban kutatast az igazsag kideritesere szoktak inditani. Kutatas a klimaszkepticizmus legyozesere az egy onmaganak ellentmondo, de nagyon jellemzo fogalom. Feltetelezi, hogy

    A. Mar ismerjuk az igazsagot
    B. A szkeptikusok legyozendo ellensegek

    Ez kb a muzulman papsag vilagkepe.