Uniós támogatás csapadékvíz elvezetésre Bakonycsernyének

Európai uniós támogatással kezdi meg a hegyoldalból lezúduló vízzel és iszappal többször elöntött két utcájában a vízelvezető rendszer fejlesztését Bakonycsernye; a támogatási szerződést szerdán írták alá a községben.

A 220 millió forintos beruházás költségeinek 10 százalékát önrészként az önkormányzat finanszírozza. Társfinanszírozóként 85 százalékkal támogatja az Európai Unió, 15 százalékkal pedig a magyar állam. A támogatásokat két pályázaton nyerte el az önkormányzat – mondta az MTI-nek Turi Balázs (Fidesz) polgármester. A projekt keretében a Kossuth és Dózsa utcában építik ki a csapadék vízelvezető árkot, valamint három, úgynevezett iszapfogót építenek ki. A munkálatok a közbeszerzési eljárás lebonyolítása után kezdődnek, s várhatóan az év végére fejeződnek be. A beruházással százötvennél több ingatlant tudnak majd megvédeni a víz-és sárlavinától. Legutóbb tavaly májusban küzdöttek a község lakói az iszappal, a vízzel és a kiáradt Gaja patakkal. A megelőzésre eddig nem sikerült pályázatot nyerniük, csupán a kár elhárítására kaptak 2002 óta a vis major alapból összesen 70 millió forintot.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.