Üzemanyagcellás autót tesztelnek az EU hivatalnokai

Az Európai Bizottság által támogatott Üzemanyagcellák és Hidrogén Közös Vállalkozás a Hyundai ix35 FCEV üzemanyag-cellás gépkocsit választotta ki demonstrációs járművének, amellyel valós körülmények között tesztelik és népszerűsítik majd a hidrogén üzemanyagcellás technológiát.

A héten, az FCH JU által, Brüsszelben szervezett „Közös technológiai kezdeményezések: innováció akcióban” kiállításon tett bejelentés értelmében az Európai Parlament tagjai, a biztosok, az EU hivatalnokok és egyéb politikai döntéshozók 2012 márciusáig személyesen is kipróbálhatják az ix35 FCEV modellt. Ezzel a döntéssel a Hyundai egy újabb fontos lépést tett az üzemanyagcellás elektromos járművek 2015-re tervezett piaci bevezetése felé. A 2010-es Genfi Autószalonon bemutatkozott ix35 fontos újdonságokat vonultat fel a korábbi generációs Hyundai FCEV modellekkel szemben, többek között 55 százalékkal jobb hatótávolságot, illetve 80 százalékkal alacsonyabb gyártási költségeket biztosít.

 
A Hyundai még 2000-ben mutatta be Santa Fe FCEV típusát. Az autógyártó azóta globális vezető szerepet tölt be a hidrogén üzemanyagcellás technológiák fejlesztése terén, és külön üzemanyagcella kutatórészleget tart fenn a koreai Öko-technológiai Kutatóintézetében. Idén a Hyundai az üzemanyagcellás járművek dániai szállításához és felhasználásához szükséges infrastruktúra létesítésére vonatkozó szándéknyilatkozatot írt alá a koppenhágai önkormányzattal. „Az ix35 FCEV-hez hasonló üzemanyag-cellás járművekben komoly lehetőségek rejlenek. Nagyban hozzájárulhatnak a széndioxid-kibocsátás elleni küzdelemhez, a szénhidrogénektől való függőségünk felszámolására irányuló törekvésekhez, és fontos tényezőivé válhatnak a gazdasági növekedésnek. Biztos vagyok benne, hogy képviselőtársaim az Európai Parlamentben megragadják ezt az alkalmat, és kipróbálják, mennyire állja meg a helyét valós körülmények között a hidrogén technológia” – mondta Maria da Graça Carvalho, az európai parlament tagja, az ipari bizottság tagja és az FCH-JU képviselője.

 
A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Több hibrid autót helyeztek forgalomba Németországban, mint tavaly ilyenkor

Közel ötödével nőtt áprilisban az újonnan forgalomba helyezett autók száma Németországban az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az akkumulátoros elektromos autók forgalomba helyezése nem növekedett, a dízeleké viszont meghaladta az átlagot a gépjárműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) hétfői jelentése alapján. A járműkategóriák között továbbra is a SUV-kivitel részaránya a legmagasabb.