Vándorkiállításon 2009 legjobb természetfotói

Szekszárd az első állomása a naturArt – Az év természetfotósa 2009 pályázat országos vándorkiállításának, amely hétfőtől két héten át látható a Babits Mihály Művelődési Ház üvegtermében.

A pályázatra minden eddiginél több, csaknem kétszáz fotós mintegy négyezer pályaművet küldött be, s a zsűri 56 alkotó 118 képét választotta ki a tárlatra, amelyet a hagyományos budapesti bemutató után most először Szekszárdon láthatnak az érdeklődők egészen január 25-ig.
A kiállítás a közönség elé tárja a pályázat tizenhárom kategóriájában díjazottak fotóit, köztük az év természetfotósának választott Haarberg Orsolya Etetés című képét, amely 2009-ben az év természetfotója lett. Az Izlandon készült, monokromatikus hangulatú felvétel egy jégtáblán etető sarki cséreket ábrázol.

A képeket a hétfői megnyitón az érdeklődők figyelmébe ajánló természetfotós, Kalotás Zsolt szerint a 2009-es pályázat előrelépés volt a természetfotózásban. “A tavalyi évet egy helyben topogásnak éreztem, az akkor látott képeken visszaköszöntek régebbi fotók. 2009-ben viszont valóban eredeti képek születtek” – mondta az MTI-nek.
Kalotás Zsolt felhívta a figyelmet a több kategóriában díjazott tolnai fotósra, Krizák Istvánra, aki évek óta magas színvonalú képanyaggal jelentkezik. Megemlítette Daróczi Csabának Lampion című képét, amely békaperspektívából ábrázol pitypangokat, ahogyan átvilágítja őket a Hold. A fotó nem nyert díjat, de ez is mutatja, milyen kiegyensúlyozott a kiállítás anyaga – jegyezte meg.

Kiemelte: a legutóbbi pályázat azért is különleges, mert nőtt a nők részvétele; mint mondta, a természetfotózás eddig férfias szakma volt, most a díjak harminc százalékát nők vitték el.
A tárlat következő állomása várhatóan Ajka, majd Őriszentpéter lesz – mondta Kalotás Zsolt.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.