A román parlament elvetette azt a törvényjavaslatot, amely védelem alá helyezte volna a területet.

Védelem nélkül a Duna-Delta

A román parlament elvetette azt a törvényjavaslatot, amely védelem alá helyezte volna a területet.

A világ egyik legnagyobb vizes élőhelye a Duna-Delta, amelynek csodálatos, gazdag élővilága van. A lápos terület csaknem 320 madárfajnak ad otthont, mint például a védett borzas gödény, vagy a Vörös Könyvben is jegyzett vörösnyakú lúd.

A Duna-Delta gazdag élővilága ismert a világban. Ezt jelzi, hogy a Föld egyik Bioszféra Rezervátumaként jegyzik és mellette a Világörökség része. A területről szó esik a Ramsar-i Egyezményben is és mellette számos madárvédelmi dokumentum egyik legfontosabb területének számít, valamint az Európai Unió is külön kezeli, mint a madárvédelem egyik fő bázisát. A romániai szabályozásra épp azért van szükség, mert a Duna-Delta eddig elhagyatott, természetes élőhelyein egyre gyakrabban van jelen az ember, és több helyen gazdálkodásba is fogott.

kep1

A Duna-Delta Adminisztráció, amelyet a romániai BirdLife is támogat, 2006 óta háromszor próbálta meg  a terület jogi szabályozását harmonizálni, ám eddig egyetlen alkalommal sem sikerült. Háromszor is elakadt a minisztériumi útvesztőkben, és nem kapta meg a szükséges támogatást az illetékes romániai tárcáktól, vagy ezúttal a parlamenttől.
A szakemberek attól tartanak, hogy jogi szabályozás nélkül komoly bajba kerülhet ez a különleges élőhely, mivel a kontroll nélküli turisztikai fejlesztések, az útépítések, az engedély nélküli vadászat és a túlhalászás mind-mind okot ad az aggodalomra. Az új jogszabályra azért lenne szükség, hogy a fenntartható fejlődés kívánalmait figyelembe véve történhessenek a jövőben fejlesztések a Duna-Deltában.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.