Védett állatok preparátumait foglalták le Zalában

Egyebek mellett kitömött jegesmedvét, oroszlánt, grizzly medvét és csörgőkígyót foglaltak le a rendőrök a Zala megyei Csömödéren; az ügyben természetkárosítás gyanúja miatt indult eljárás. A Southfork Ranchon jelenleg is több egzotikus állat él.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Salamon Róbert tájékoztatása szerint a lenti rendőrkapitányság munkatársai szerda este több vadon élő, veszélyeztetett állatfaj preparátumát, illetve kikészített bőröket foglaltak le egy csömödéri farmon. Az ügyben ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást, az eljárást szakértő bevonásával folytatják. A főkapitányság által közreadott fényképek tanúsága szerint két barnamedve és egy tigris kikészített bőre, egy-egy csörgőkígyó és krokodil, továbbá kitömött jegesmedve, barna- és grizzlymedve, illetve egy oroszlán is található a lefoglalt preparátumok között. Az MTI információja szerint egy zárt vadasparkot üzemeltető osztrák állampolgár birtokán találták a védett állatokat. A farmot a tulajdonosa 2007-ben az MTI tudósítójának is megmutatta, akkor számos egzotikus állat – köztük több strucc, tigris, leopárd és szervál – is élt a területen.

A Zalai Hírlap szerint szerdán este több rendőrautó jelent meg a csömödéri Southfork Ranch-on, amelynek tulajdonosa egy külföldi állampolgár. Az osztrák férfi érdekeltségi körébe tartozik többek között a csömödéri víztározó, amely kapcsán éveken át húzódó vita zajlott közte, illetve az ott 2015-ig horgászati jogot birtokló, lenti székhelyű egyesület között. A tavat üzemeltető Ewing Kft.-t néhány hete ítélte első fokon mintegy 42 millió forint bírság megfizetésére a bíróság természetben keletkezett károk okozása miatt. És a lenti rendőrkapitányság ezúttal is természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt indított nyomozást, ismeretlen személy ellen.

állatok
Csömödérben azt mondják: a Southfork Ranch zárva volt a helyiek előtt, a tulajdonos csak kivételes esetben engedett be oda idegent. A farmon jelenleg is több egzotikus állat található, egy részük szabad szemmel is látható az Iklódbördőce és Csömödér közti útról, illetve az említett víztározó Iklódbördőce felőli oldalán található horgászhelyekről. Mintegy két és fél éve egy veszélyes állatok tartásáról szóló írás kapcsán Nyíri István, a tulajdonos magyarországi képviselője arról tájékoztatott bennünket, hogy a farmon többek között amerikai préribölény, gepárd, szervál, vízibivaly, illetve watussi is van .2009-be a farmról három amerikai préri bölény kóborolt el.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.