Vereckei Ákos az első szeméthajó-rekorder

Új rekordot felállítva alig több mint két és fél perc alatt teljesítette PET palackokból épített hajójával Vereckei Ákos a 200 métert az Újpesti-öbölben. A csúcsbeállítás alkalmával szóra bírtuk az olimpiai bajnok kajakost, Tóth Pál fizikatanár pedig azt is elmondta, hogyan épül meg egy ilyen lélekvesztő – ezek tömegét küldik heteken belül a Tiszára szemetet szedni.

Az ember szinte szegedi Maty-éren érzi magát az Újpesti-öbölben. Kajakozó, kenuzó vagy éppen vízi alkalmatosságukat hurcoló-pucoló fiatalokkal találkozik lépten-nyomon. Egymást érik a kis mólók, a kacsákkal teljes idillt pedig csak nagy ritkán rondítja el egy-egy biztosan nagyon fontos embereket szállító motorcsónak. A szerda délelőtti edzések napsütéses rendjét törte meg egy furcsa rekordkísérlet. Vereckei Ákos kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok kajakosunk durálta neki magát egy 200 méteres táv megtételének. De nem ám akármilyen hajóval: egy olyan ladikra huppant rá – életében először –, ami csupa ásványvizes (PET/pille-) palackból készült, még a „csomózását” is azok címkéiből oldották meg. Nem mellékesen pedig a tavalyi, alább részletezendő PET Kupa leggyorsabb hajója volt…

A jövőt reklámozzák

Vereckei kísérlete akár arra is jó lett volna, hogy valamilyen ásványvíz-forgalmazó csináljon magának hírverést, de nem erről volt szó. A Tisza megtisztítására vállalkozott két éve négy hajóval a Természetfilm Egyesület (Természetfilm.hu) tagjaiból verbuválódott PET Kalózok csapata, amely harmadjára már közel 20 egységgel – rajta 100 kalóz – együtt indul a július 17. és 25. közé kiírt PET Kupán. Útvonala a Vásárosnamény–Tiszaadony–Tiszamogyorós–Zsurk–Tuzsér–Révleányvár–Cigánd állomássor, de a Méder Áron földkerülő szólóvitorlázó által „kormányzott” hajó tovább halad majd egészen a Duna vajdasági torkolatáig, hogy a fent említett szakaszon túl is feltérképezze a Tisza szennyezettségi állapotát, meghatározva a legszennyezettebb pontok helyét és az ott lévő szemét nagyságát.

forrás: mno.hu

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.