Vihar – Másodpercenként 1500 liter vizet eresztenek le a Velencei-tóból

Másodpercenként 800-ról 1500 literre növelték a Velencei-tóból leeresztett víz mennyiségét; az apasztásra a tó magas vízszintje miatt van szükség – mondta el az MTI-nek a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vízkár-elhárítási osztályvezetője.

A tóba zúduló vízmennyiség mérséklésére vasárnap lezárták a zámolyi tározótavat is, ahol 4,5 millió köbméternyi vizet tudnak “megfogni”. A korábbi felújítás miatt csaknem teljesen üres tározó egy nap alatt egyharmadáig megtelt – mondta el Kaszap Gábor.    Tájékoztatása szerint a tározó vizével aszályos időszakban pótolják majd a Velencei-tó vizét. Az idén bőven lesz víztartaléka a tónak, hiszen csaknem megtelt a vízpótlást szolgáló másik tározó, a pátkai.

Ajánlott tartalom

Kiemelten kell foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével

Fontos kiemelten foglalkozni a fenntarthatóság kérdésével, a fenntarthatóságra neveléssel, és elismerni azoknak a munkáját, akik sokat foglalkoznak azzal, hogy az életterünk még sokáig az otthonunk is maradhasson - hangsúlyozta Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium (BM) köznevelési helyettes államtitkára hétfőn a 2024. évi Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahét nyitórendezvényén, a Parlamentben.