Világelső a magyar fejlesztésű kamera

Bakó Gábor, mérnök-fotográfus és munkatársai 2006-ban új fényképezőgép fejlesztésébe kezdtek. A cél az volt, hogy a légi fotózáshoz digitális gépet használhassanak analóg helyett. Mivel egy ilyen kamera több százmillió forintbais kerülhet, a két fiatal saját maga alkotta meg a gépet, amire így csak 10-20 millió forintot költöttek.

A Bakó Gábor és csapata által fejlesztett fényképezőgép jelenleg az egyetlen a világon, amely a legnagyobb felbontású és a legjobb minőségű légi felvételek elkészítésére alkalmas. A találmány lényeg a gyorsaság, mivel ezzel és a kiolvasási sebességével érik el a nagy terepi felbontást. Ez azért fontos, merta légi fotózásnál lényeges szempont, hogy a 200 km/h sebességgel száguldórepülőből olyan képek sorozatát lehessen készíteni, amelyek lefedik egymást. Ezen kívül nem csak a látható tartományban, de más spektrumokon is lehet velefényképezni. Kovács Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi tanszékének munkatársa szerint a légifotózást első sorban az önkormányzatoknál hasznosíthatják, a felszín folyamatos változásával szükség van új térképekre. Emellett szükség van az eredményeire az erdőgazdálkodás, a környezetvédelem területén is, valamint a katasztrófavédelem is adhat ilyen jellegű megbízásokat. Az OzoneNetwork csütörtöki este 22.00órakor kezdődő Egyenlítő műsorában a vendégek két tévhitet igyekeznek eloszlatni, miszerint a légi fotózás nem lehet a műholdak versenytársa, és nem kell félnünk attól, hogy a magasból esetleg megfigyelnek minket.”

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.