Minden liter fáradtolaj, minden kiló szilárd hulladék, ami a szennyvízcsatornába jut, hozzájárul a vízdíj folyamatos emelkedéséhez – közölte a Víz világnapja alkalmából a víztisztító vegyi anyagok gyártásával foglalkozó Donau Chemie AG vezérigazgatója szerdán az MTI-vel.

Víz világnapja – A vízszennyezés és a vízdíj kapcsolata

Minden liter fáradtolaj, minden kiló szilárd hulladék, ami a szennyvízcsatornába jut, hozzájárul a vízdíj folyamatos emelkedéséhez – közölte a Víz világnapja alkalmából a víztisztító vegyi anyagok gyártásával foglalkozó Donau Chemie AG vezérigazgatója szerdán az MTI-vel.

Franz Geiger azt mondta: tartózkodni kellene a háztartásban a szélsőséges higiéniától is, ugyanis ami otthon minden baktériumot elpusztít, az a vízkezelésben alkalmazott hasznos baktériumokat is elpusztítja a víztisztító telepen. Rámutatott: magashegyi természetes tisztavíz-tárolók híján Magyarország csak a felszín alatti vizekből, valamint olyan, nagy felületű felszíni vízbázisokból nyerhet tiszta vizet, mint a Duna, a Tisza vagy a Balaton. Fontos megérteni tehát, hogy a víz megújuló, de véges erőforrás – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a BorsodChem (BC) Zrt. és az osztrák Donau Chemie AG partnerségi megállapodása értelmében a Donau Chemie vízkezelési vegyianyag-gyárat hoz létre a BorsodChem kazincbarcikai telephelyén.

Az új létesítmény a BorsodChem izocianát gyártásának egyik melléktermékeként keletkező sósavat fogja feldolgozni. A Donau Chemie mintegy 6 millió eurós kezdeti beruházással felépíti majd a vízkezelési vegyianyag-gyárat. A BorsodChem tavaly írt ki nemzetközi tendert a sósav hosszú távon történő átvételére, amelyen több vállalat indult. A bécsi székhelyű vállalat a BorsodChemnél keletkező óriási mennyiségű sósav átvételén kívül kötelezettséget vállalt a vízkezelési vegyianyag-gyár létestésére is, ami ez év végén kezdi meg működését az észak-borsodi városban. A cég új munkahelyeket is teremt, esetleges hiány esetén pedig klórt szállít a BorsodChem számára.  Donau Chemie Group ipari vegyianyagok, például kénsav, elektrolízisből származó termékek, kalcium-karbid és környezetvédelmi termékek, derítőszerek, aktivált szén fejlesztésével, gyártásával és disztribúciójával foglalkozik. A 10 országban 900 munkavállalót foglalkoztató vállalat tavaly 257 millió euró konszolidált árbevételt ért el.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.