Vonuló és telelő madárfajok találkoznak a hideg miatt

Március elején megérkezett a vándormadarak egy része Magyarországra, ugyanakkor a téli vendégek is itt maradtak a havas, fagyos időjárás miatt: a felszálló meleg légáramlatok helyett északi ellenszél tartja vissza a vonuló fajokat.

Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programkoordinátora elmondta, hogy Nógrád megyében főleg a vizes élőhelyeken sok a madár, Ipolyvece határában például a számlálás szerint 2600 vadlúd időzik: más években március végére ők már el szoktak vonulni északi költőterületeik felé, írja a hirado.hu. Mellettük számos récefajt – cigány-, nyílfarkú, kendermagos, fütyülő, csörgő, böjti, hegyi, kerce-, barát – is megfigyeltek a szakemberek a vizes élőhelyeken, illetve itt vannak már más vonuló fajok, például a bíbicek, a darvak is.

A hideg, télies időjárást a vizes élőhelyeken előforduló madarak jól tűrik, éjszakázni, pihenni a nyílt vizeken szoktak. Itt táplálékot is találnak, de a vadlúdfajok a vetésekre is kijárnak. A fehér gólyák kisebb része a hónap elején már visszatért a telelésből, de a többség megszakította vándorútját a visszatérő tél miatt. Várható viszont, hogy tavasziasra forduló időjárás esetén egyik napról a másikra megérkeznek a többiek is. A programkoordinátor hozzátette: a téli vendégek közül itt vannak még a csízek, a süvöltők, a csonttollúak, a kelet-európai síkságról telelni érkező vetési varjak is.

“Március közepe óta a Nógrádban fészkelő kerecsensólymok és a parlagi sasok kotlanak, a hideg időjárás ellenére is jó eséllyel költik ki tojásaikat – mondta Papp Ferenc. – Az időjárás miatt inkább a kis testű énekesmadarak vannak veszélyben, ők a hólepel miatt nem jutnak hozzá ez idő tájt főleg pókokból, rovarokból álló táplálékukhoz, ráadásul a vonulás miatt legyengülve érkeznek meg a telelőterületekről. Előfordulhat az is, hogy a táplálékhiány miatt valamilyen, számukra mérgező táplálékot – például kovászos kenyeret – fogyasztanak valahol. Emiatt is előfordulhat elhullás, de ez általában inkább a természetes kiválasztódás része.”

Papp Ferenc beszámolt egy érdekességről is: Szécsény közelében, az Ipoly árterületén tartózkodik egy színes, számozott nyakgyűrűvel ellátott bütykös hattyú. A Dunakanyarban jelölték, a télen pedig Fehéroroszországban figyelték meg több helyen is. A madár a nyakgyűrűn lévő szám alapján azonosítható.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.