Ecuador kiárusítja Amazóniát

Ecuador több mint 3 millió hektár érintetlen amazonasi esőerdőt készül értékesíteni kínai olajvállalatoknak. A helyi őslakosok azt állítják, hogy nem adták hozzájárulásukat az olajipari projektekhez, miközben politikusok Pekingbe utaztak az ajánlattételi eljárás ismertetésére.

Ecuadori őslakosok csoportjai azt állítják, hogy a tervezett olajipari projektek tönkretennék a környezetet és veszélyeztetik hagyományos életformájukat. Ecuador több mint 3 millió hektár érintetlen amazonasi esőerdőt készül értékesíteni kínai olajvállalatoknak, ami feldühíti az őslakosokat, s rávilágít arra is, hogy mi az ára Kína csillapíthatatlan energiaéhségének.

A Peking központjában található Hilton szállóban – az ajánlattételi eljárást népszerűsítő roadshow negyedik állomásán – ecuadori politikusok egy csoportja ajánlattételi megállapodást nyújtott át kínai olajipari vállalatok képviselőinek. Az őslakosok a korábbi megbeszélések helyszínén – Ecuador fővárosában, Quitóban, továbbá Houstonban és Párizsban – is tiltakoztak. A roadshow résztvevői a kínai olajvállalatok, többek között a China Petrochemical és a China National Offshore Oil, jól öltözött képviselői voltak. „Ecuador kölcsönös előnyökön alapuló, win-win kapcsolat kialakítására törekszik.” – mondta megnyitó beszédében Ecuador pekingi nagykövete.

A kaliforniai központtal működő Amazon Watch nem kormányzati szervezet szerint az érintett területen élő hét őslakos csoport azt állítja, hogy nem járult hozzá a környezetet tönkretevő, s az ő hagyományos életformájukat veszélyeztető olajipari projektekhez. „Követeljük a világ állami és magán tulajdonban lévő olajvállalataitól, hogy ne vegyenek részt az ajánlattételi folyamatban, amely módszeresen megsérti hét őslakos nemzetiség jogait azáltal, hogy olajipari projekteket kényszerít ősi földjükre.” – írta tavaly ősszel nyílt levelében egy szervezett ecuadori őslakos-szövetség.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.