Vulkáni katasztrófák nyomában Ipolytarnócon

A vulkáni katasztrófák nyomait is megfigyelhetik mindazok, akik az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területre látogatnak a május 29. és június 3. között zajló Geoparkok Hetének programja idején.

Szekeres Rita, a terület sajtóreferense elmondta: Ipolytarnóc a Novohrád-Nógrád Geopark szakmai központjaként csatlakozik idén is a Geoparkok Hetéhez. A látogatók a geopark területén vezetett túrákon érhetik tetten az egykori tengerek, vulkáni katasztrófák nyomait, filmeket láthatnak a geoparkról, és izgalmas kísérletekben vehetnek részt. Május 31-én például szemléletes, interaktív foglalkozáson hozhatnak működésbe egy miniatűr vulkánt. Június 10-ig látható Nehézy László természetfotós Madarak a ház körül című fotókiállítása, majd 12-én Csengődi Ottó fából, gyökérből, taplóból készített munkáiból nyitnak meg kiállítást. Ipolytarnóc környékén mintegy 17 millió évvel ezelőtt szubtrópusi őserdő burjánzott, és jórészt már kihalt növény- és állatvilág népesítette be a területet. Az őskori vegetációt egy hatalmas vulkánkitörés pusztította el, ám a mindent maga alá temető vulkáni hamurétegnek és a különleges konzerválódási körülményeknek köszönhetően ma is feltárulnak a látogatók előtt az akkori flóra és fauna megkövesedett nyomai.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.