WWF: Új célok az élővilág csökkenésének megállítására

A természet értékének felbecslése a héten kezdődött biodiverzitás csúcstalálkozó egyik fő feladata – közölte a WWF Magyarország kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint csaknem minden nemzet képviselteti magát Nagoyában, a Japánban folyó konferencián ahol nem csupán új célokat kell kitűzni a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására, hanem a célok eléréséhez szükséges módszerekben és a megfelelő erőforrások biztosítása terén is egyezségre kell jutni.
“A világ leginkább azt várja Nagoyától, hogy megszülessenek azok az egyezmények, amelyek megállítják az élővilág gazdagságának drámai csökkenését és az életet fenntartó rendszerek folyamatos pusztulását” – idézi a közlemény Jim Leape-t, a WWF nemzetközi igazgatóját.
A biológiai sokféleségről szóló egyezményt aláíró 193 ország – a világ csaknem valamennyi nemzete – 2002-ben megegyezett abban, hogy 2010-re jelentősen mérsékelni fogják a biodiverzitás csökkenését. 2010 májusában az egyezmény titkárságának jelentése szerint azonban a célkitűzések nagy része nem teljesült, így például a veszélyeztetett fajok ötödének védelmét sem sikerült elérni.

Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója szerint a kormányok egyszerűbb, nem radikális lépésekkel is áttörést hozhatnának, ha például befagyasztanák az olyan támogatásokat, amelyek a természeti erőforrások túlhasználatát idézik elő. Jó példa erre a túlhalászat, a világ teljes halászflottája ugyanis két és félszer nagyobb kapacitással rendelkezik, mint amennyi halat a tengerek biztosítanak.
A találkozón az erdőirtás problémaköre is fajsúlyos kérdés lesz.  A WWF a “zéró nettó erdőirtás 2020-ra” célkitűzés támogatásával javasolja az egység megteremtését. A WWF a védett területekkel kapcsolatban a “20 százalék 2020-ra” cél kitűzését javasolja,  azaz minden szárazföldi és tengerparti ökoszisztéma gazdagságának megőrzéséhez azok legalább 20 százalékát védett területté kellene minősíteni.
“Magyarországon is első számú feladat, hogy a védelemre kijelölt területeken valóban az élővilág és a természeti folyamatok védelme kapjon elsőbbséget, ne a gazdasági tevékenységek. Különben Magyarországon is a fajgazdagság további csökkenése várható” – hívta fel a figyelmet Figeczky Gábor.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.