Zöld zarándoklat Jeruzsálembe

Sok millió vallásos utazó látogatja meg a Szent Várost évente. Vajon el lehet érni, hogy a spirituális élmény után környezettudatosabban térjenek haza?

Jeruzsálem Óvárosának felkeresése már önmagában felér egy spirituális élménnyel – még ha nem is vagyunk hívők. A vallás jelen van minden apró repedésben, a boltok polcain, lehet hallani énekeleni, kántálni, érezni a levegőben. A zarándokok már évezredek óta tengert, sivatagot, sziklás utakat legyőzve jutnak el Jeruzsálembe, hogy maguk is tapasztalhassák ezt az érzést. És most mindenzt megtehetik teljesen környezetbarát módon. Azt, hogy Jeruzsálem hogyan válik egy zöld zarándokhellyé, a First International Jerusalem Symposium on Green and Accessible Pilgrimage című konferencián tárgyalták meg tavaly áprilisban.

Naomi Tsur, Jeruzsálem polgármester-helyettese szeretné, hogy a jövőben minden zarándok – legyen az zsidó, keresztény, vagy muszlim – egy új, „zöld” fényben tapasztalhassa az ikonikus várost. Elszánt környezetvédőként Tsur az évek folyamán először az Izrael Természetének Megőrzéséért Társaság elnökeként, majd a polgármesteri hivatal zöld tanácsosaként formált stratégiákat és gyakorlatokat.

Tsur ötlete, hogy Jeruzsálemet egy zöld zarándokhellyé változtassa, 2009-ben született meg. Ekkor vett részt egy nemzetközi konferencián, ahol különböző vallási csoportok vizsgálták, hogy hogyan tudnának gátat szabni a klímaváltozásnak – az eredményeket később a  koppenhágai RIO+ konferencián prezentálták.

A ülésen részt vett Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, aki örömmel hallgatta az elképzelést, miszerint Föld lakosságanak azt a 80%-át, amely vallásosnak vallja magát, környezettudatos eszmékkel lehetne befolyásolni. A Zöld Zarándoklat Hálózat 2011-ben jött létre.

„Évi negyedmilliárd ember jár zarándokutakra. Csak a Siratófalhoz kilenc millió ember jön el évente“ – állítja Tsur. „A zarándoklat egy spirituális változással, átalakulással jár együtt. És általában csak egyszer teszik meg egy életben… Feltettük a kérdést: megragadhatjuk-e a pillanatot úgy, hogy amikor hazatérnek, nem csak spirituálisan, de környezettudatosságban is átalakulnak az emberek?

Hatás a turistákra és a közösségekre

A hatnapos rendezvényt a jeruzsálemi YMCA központban, vallási vezetők részvételével tartották meg. Az izraeli szállodaipar, a zarándok-hálózatok, valamint az akkói Baháj hit képviselői is meg lesznek hívva a konferenciára.

„Egy olyan zarándoklat, amely kisebb lábnyomot hagy a Földön, nem csak a zarándokoknak jelent jó élményt, de a vallási közösségekre is pozitív hatással van.“ –  foglalta össze Tsur.

Ein Kerem, és Jeruzsálemtől délre fekvő környéke történelmi helyszínei miatt nagy számban vonzza a keresztény zarándokokat. Tsur szerint a terület kiváló példa arra, hogy a helyi lakosok milyen módon tudnának aktívan részt venni, sőt, akár profitálni a keresztény élményért ide látogató zöld zarándokokból. A „zöld” életmód itt azt is jelenti, hogy eltakarítják a szemetet, letisztítják az éktelen hirdetőtáblákat, a régi házakat felújítják, és a vendégeket helyi, fenntartható módon termelt élelmiszerekkel látják el.

„Mi egy megoldást kínálunk. Meg akarjuk mutatni, hogy Jeruzsálem egy harmonikus hely, és ezt a világ más varosaival is meg akarjuk osztani – állitja Tsur. Jeruzsálemet a vallásközi párbeszéd színterévé akarjuk tenni, egy olyan várossá, amely a világ összes zarándok közösségére hatással lehet.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.