1:0 a nőknek – A zöldebbik nem

A gyengébbik (?) nem kifejezést lassan felválthatja hivatalosan is a “zöldebbik nem” szóhasználat.

És most kivételesen nem a brit tudósok mondják ezt. Egy francia kutatás szerint ugyanis amíg egy francia férfinak naponta átlagosan 39.3kg Co2-t köszönhetünk, hölgytársának csupán 32.3kg-t, mintegy 22 százalékkal kevesebbet írja a greenpolis.  Frédéric Chomé, a kutatást végző szakember szerint elemzésük a Nemzeti Statisztikai Hivatal (INSEE) adataira támaszkodott. Az okok persze eléggé kézenfekvőek: a nők között nagyobb arányban találni vegetáriánusokat, kevesebb kész kaját fogyasztanak, kevesebbet ülnek repülőre busniess-tripek miatt, rövidebb távokat tesznek meg autóval. Frédéric Chomé azt elismeri, hogy adataik hozzávetőlegesek, azonban mint elmondta, a tendenciát és a nagy átlagot jól mutatják. A francia eredmények szerint az étkezési szokások kapcsán kimutatható, hogy amíg egy férfi átlagosan 7.98 kg CO2 kibocsátásáért felelős, addig egy nő 6.79 kg-ért.

Hasonló eredményeket kapott egyébként Annika Carlsson-Kanyam (Svédország) és Riita Räty is (Finnország), akik szintén a férfiak és a nők közötti különbségeket vizsgálták, már ami a fenntartható magatartást, a környezettudatos életvitelt illeti. 10 napon keresztül figyeltek meg embereket Görögországban, Németországban, Norvégiában és Svédországban. Mint azt tanulmányukban leírták (“Comparing Energy Use by Gender, Age and Income in Some European Countries“), a férfiak több húst vásárolnak, és jóval több italt is. Carlsson-Kanyam szerint a legkomolyabb hatást a közlekedés gyakorolja a környezetre, és itt nagyon komoly eltérések tapasztalhatóak a két nem között.

Németországban és Norvégiában 70-80 százalékkal több energiát fogyasztanak ezen a téren a férfiak, Svédországban pedig ez az aránykülönbség 100%-os. A görög adatok a legdöbbenetesebbek: itt 350 százalékkal több energiát fogyaszt közlekedés szempontjából egy férfi, mint egy nő. Ugyanakkor legyünk igazságosak: ezek a tendenciák idővel kiegyenlítődhetnek, hiszen egyre több nő kerül egyre magasabb pozícióba a munka területén, így egyre többet utaznak ők is, és ezzel párhuzamosan egyre több férfi számára fontos a fenntartható életmód.

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.