4 fokkal lehet melegebb a század végére

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint 4 fokkal nőhet a globális átlaghőmérséklet az évszázad végéig. A Földliga tizenkét tudósa a megújuló energiaforrásokra való, minél gyorsabb áttérést sürgeti. Ha erre nem kerül sor, az ökológiai katasztrófával, szélsőséges időjárással, és a hőhullámokban elpusztuló termés miatt globális éhezéssel járna.

Az elmúlt két évtizedben csaknem 14 ezer, a témáról szóló, szakértők által véleményezett tudományos cikk született. Ezek közül csak 24 tagadja a klímaváltozást vagy azt, hogy az éghajlat melegedését emberi tevékenység okozná. A közleményben James Powell amerikai geológus elemző munkájára hivatkoztak. A kutatócsoport felhívása ahhoz az alkalomhoz kapcsolódik, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szeptember végén teszi közzé az ötödik klímajelentés első részét.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.