A felénél tart a Dráva és a Vuka mellékágainak megújítására indult program

A felénél tartanak a Dráva négy, valamint a Vuka egy mellékágának újjáélesztését célzó munkálatok, amelyekre egy magyar-horvát programnak köszönhetően 2013 tavaszáig mintegy 2,6 millió eurót költenek.

A Duna-Dráva Nemzeti Parknak (DDNP) az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyaga szerint az élőhelyek 85 százalékban az Európai Unió által finanszírozott rehabilitációjának célja, hogy a folyószabályozás előtti állapothoz hasonló áramlási viszonyok biztosításával lehetőséget teremtsenek az egyedülálló táj megőrzésére, az ökoturisztikai vonzerő növelésére. A 2011 végén indult kivitelezést a vízparti élővilág védelme érdekében áprilisban felfüggesztik, majd ősszel folytatják. Parrag Tibor, a DDNP természetmegőrzési osztályvezetője korábban sajtótájékoztatón elmondta: a DDNP, a Hrvatske Vode horvát vízügyi szervezet és egy horvát önkormányzat részvételével zajló, Water and Life for Duna and Vuka elnevezésű projekt keretében a magyar oldalon a Dráván csökkentik a Drávatamási-felső, a Drávatamási-alsó, a Tótújfalui és a Drávapalkonyai mellékág kőműveinek magasságát, azokba átereszeket építenek be, hogy biztosítsák a főágban folyó víz beáramlását. Ezen kívül kikotorják az eliszaposodott mederszakaszokat. Hasonló beavatkozásra kerül sor a horvátországi Vuka egy mellékágán is.

A rehabilitációnak köszönhetően a Dráva ezen ágait újra birtokba vehetik az olyan, áramláskedvelő védett halfajok, mint a magyar bucó, a német bucó, a leánykoncér, vagy a selymes durbics. Parrag Tibor magyarázata szerint a beruházásra a Dráva esetében azért van szükség, mert a gyorsfolyású, másodpercenkénti ezer köbméteres vízhozamú folyó medre fokozatosan mélyül, így a folyószabályozás keretében kőművekkel ellátott mellékágak egyre kevesebb friss vízhez jutnak, s idővel eltűnhetnek. A természetmegőrzés mellett a Dráva gazdaságélénkítő hatására alapoz az Ős-Dráva program is. A fenntartható vidékfejlesztés 36 települést érintő hazai mintaprogramja keretében 25 milliárd forintból, főként pályázati forrásból egy úgynevezett vízkormányzási rendszer kialakításával szeretnék eredeti állapotába visszaállítani a 150 évvel ezelőtt szabályozott Dráva környezetét. Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, országgyűlési képviselő korábban az MTI-nek elmondta: a Dráva-meder által határolt Ős-Dráva térségében revitalizálják a holtágakat, tavakat, vizes élőhelyeket, amelyek közelében az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság, a feldolgozóipar fellendülését várják. A 2011 végén kezdődött kivitelezés során a még hasznosítatlan folyó vizének egy részét szabályozottan, vízpótló árokhálózatokon keresztül tavakhoz, holtágakhoz, öntözendő területekhez juttatják, a természetes eredetű lefolyásból származó vizet visszatartják, tárolják, ebből oldják meg az agrárterületek vízellátását.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.