A Google úgy tűnik, virtuális segítséget nyújt szinte mindenhez, az óceánok feltérképezésétől az otthoni energiafogyasztás követéséig.

A Google nyomon követi az erdőirtásokat

A Google úgy tűnik, virtuális segítséget nyújt szinte mindenhez, az óceánok feltérképezésétől az otthoni energiafogyasztás követéséig.

A keresőóriás ezúttal folytatja az erdőirtás elleni küzdelmét. A cég emberbarát karja, a Google.org, nemrég bemutatta új szoftverét, amellyel ténylegesen nyomon követhető és ellenőrizhető a globális erdőirtás. Ha a szoftvert egyre szélesebb körben terjed el, akkor hasznos eszköz lehet a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Google.org Greg Asner-rel, a Carnegie Tudományos Intézet munkatársával, valamint Carlos Souza-val, az Imazon szakemberével dolgozta ki együtt a programot. Hogy értékelhető legyen  az erdőirtás a világ bizonyos területein, a szoftver a múlt, a jelen és a jövő műholdas képeinek adataira támaszkodik. Az évtizedes képek feldolgozása után tudományos információk nyerhetők, hiszen pontosan lehet modellezni a fás területek formájának változását. A Google reméli, hogy a tudósok és erdészeti vezetők eme értékes adatok birtokában képesek lesznek megvédeni a világ erdeit.

E program keretein belül a gazdagabb országok pénzügyileg ösztönözhetnék a szegényebb nemzeteket, saját erdeik védelmének érdekében. Az erdők védelme révén, ezek a nemzetek is kiküszöbölhetik az erdőirtást, amely jelentős mértékben hozzájárul a világ szén-dioxid-kibocsátásához. A Google új szoftvere egyszerű és költséghatékony módja a globális erdőirtás elemzésének, amely az ENSZ által napirendre tűzott REDD program első szükséges lépése.

Nem tudjuk pontosan, hogyan képes a Google hasonló zseniális termékek bevezetésére recesszió idején. De ha folytatják a Föld segítését, azt mondjuk, jöjjenek bátran.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.