Ausztrál környezetvédők egy hajója összeütközött egy japán halászhajóval, és kettétört az Antarktisz jeges vizében - írta szerdán egy ausztrál napilap internetes változata.

Ausztrál környezetvédő hajó összeütközött egy japán halászhajóval, és kettétört

Ausztrál környezetvédők egy hajója összeütközött egy japán halászhajóval, és kettétört az Antarktisz jeges vizében – írta szerdán egy ausztrál napilap internetes változata.

A karbon-kevlár szövetből készült és az amerikai Lopakodó bombázóra hasonlító, Ady Gil névre keresztelt szupergyors trimaránt japán bálnavadász hajók felderítésére használták. A Sonan Maru nevű hajóval ütközve kettétört és elsüllyedt a Commonwealth-öbölben – írta a The Age internetes kiadása.
Az Ady Gil hatfős legénységét sértetlenül kimentették – mondta a lapnak Paul Watson, a Sea Shepherd (Tengeri Pásztor) környezetvédő szervezet által évente szervezett akció vezetője.
Tudományos kutatás örve alatt Japán folyamatosan megsérti az 1986 óta érvényben lévő bálnavadászati moratóriumot, feldühítve ezzel többek között Ausztráliát és Új-Zélandot.
Az elmúlt években gyakoriak voltak a környezetvédők és a halászok közötti összetűzések, többször előfordult, hogy hajóik összeütköztek. A szerdai ütközés volt évek óta a legsúlyosabb incidens.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.