A Greenpeace egy négy tonnás fatörzzsel tiltakozott a törvénytelen fakereskedelem ellen

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet tagjai egy négy tonnás fatörzset helyeztek el szerdán a francia környezetvédelmi minisztérium épülete elé. Az akcióval azt követelték a francia kormánytól, hogy alkalmazza a törvénytelen faimportot tiltó jogszabályok

A 8,5 méter hosszú trópusi fatörzset, amelyen fehér betűkkel a “törvénytelen fa?” felirat volt olvasható, tucatnyi aktivista vitte egy darus teherautóval a minisztérium elé.

A Greenpeace szerint a Kongói Demokratikus Köztársaságból származó farönköt a nyugat-franciaországi La Rochelle kikötőjének egyik “gyanús szállítmányából” szerezték. A tiltakozók “törvénytelen fa, megengedő Franciaország” feliratokat tartottak magasba.

Az Európai Unió 2013 márciusában fogadta el azt a szabályozást, amelynek értelmében az importőröknek bizonyítaniuk kell, hogy mindent megtettek az importált termékek illegalitásának csökkentése érdekében.

A Greenpeace szerint a francia kormány még mindig nem alkalmazta ezt a szabályozást.

Frédéric Amiel, a nemzetközi környezetvédő szervezet franciaországi csoportjának erdőügyi kampányokkal foglalkozó felelőse elmondta, azt kérik a francia környezetvédelemi minisztertől, hogy indítson vizsgálatokat és ellenőrzéseket a Franciaországba érkező faszállítmányok ügyében.

“A törvénytelen fa a trópusi erdők tragédiája. Ha nem találunk fenntartható megoldást az erdőknek, nem tudjuk felvenni a küzdelmet a klímaváltozással” – hangsúlyozta a környezetvédő.

A Greenpeace az Interpol adataira hivatkozva azt állítja, hogy a világ fakereskedelmének mintegy 15-30 százaléka törvénytelen kitermelésből származik, s Franciaország a legfőbb európai kapuja azokból az országokból, például Brazíliából és Kongóból, érkező faszállítmányoknak, ahol a legnagyobb a kockázata a törvénytelen fakitermelésnek.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.