A hatodik legmelegebb év volt 2013 a feljegyzések kezdete óta

Az eddig mért hatodik legmelegebb évnek bizonyult a tavalyi a 2007-es évvel megosztva az éghajlati adatok 1850-ben megkezdődött hivatalos feljegyzése óta: a mutatók azt igazolják, hogy a bolygó klímája hosszú távú felmelegedésen megy keresztül – jelentette be szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

“A 2013-as globális hőmérséklet összhangban van a hosszú távú felmelegedési folyamattal” – húzta alá közleményében Michel Jarraud, a szervezet főtitkára. A tavalyi adatok megegyeznek a 2007-es mutatókkal: a globális szárazföldi- és óceán felszíni hőmérséklet 0,5 Celsius-fokkal haladta meg az 1961 és 1990 közötti átlagot.

A hőmérséklet mindkét évben 0,03 Celsius-fokkal haladta meg a szélsőségesen meleg évtizednek számító 2001 és 2010 közötti átlagot. Utóbbi időintervallumban 2005 és 2010 voltak a legforróbb évek: a globális hőmérséklet ezekben az években nagyjából 0,55 Celsius-fokkal szárnyalta túl az akkor már hosszú ideje fennálló átlagot.

A szervezet szerint az eddig mért tizennégy legmelegebb év közül tizenhárom a 21. században volt. Jarraud ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a “melegedés mértéke nem egyforma” az összes országban. Ausztráliában például a tavalyi volt az eddig mért legforróbb év, míg az Egyesült Államokban 2012-ben jegyeztek fel rekordhőségeket. A légkörben lévő üvegházhatású-gázok rekordmennyisége miatt a globális hőmérséklet tovább fog emelkedni a következő nemzedékek életében is” – figyelmeztetett a szervezet vezetője.

A Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését és lehűlését okozó El Nino, illetve La Nina légköri jelenségek az éghajlat természetes változékonyságának legfőbb irányítói közé tartoznak. A WMO szerint azonban 2013-ban egyik óceáni légköri jelenség sem jelentkezett. Az adatok szerint tavaly melegebb volt, mint a La Nina által lehűtött 2011-es és 2012-es években. 2013 a négy legmelegebb olyan év között van, amikor sem az El Nino, sem a La Nina nem jelentkezett.

Egyik légköri jelenséget sem a klímaváltozás okozza, de a kutatók szerint a globális felmelegedés miatt egyre növekvő óceánhőmérséklet befolyásolhatja az intenzitásukat és a gyakoriságukat.

A világszervezet a 2013-as év időjárására vonatkozó nagyobb volumenű és a tervek szerint márciusban megjelenő beszámolójának (Statement on the Status of the Climate in 2013) előzeteseként tette közzé az adatokat.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.