A hónap végéig látható a szegedi múzeum néprajzi kiállítása

A hónap végéig látható a szegedi Móra Ferenc Múzeum Csongrád megye népművészete címet viselő állandó kiállítása; helyén a Kultúrpalotában a régió paraszti világát bemutató tárlat nyílik a nyár elején – mondta Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense az MTI-nek.

A tizenkilenc esztendeje, 1991-ben megnyitott kiállítást március elején kezdik el bontani a múzeum munkatársai. A nagysikerű tárlat anyaga közel két évtized után visszakerül régi helyére: a megye öt múzeumának raktáraiba. A szegedi Móra-múzeum további tervei között természettudományi és néprajzi látványtár kialakítása is szerepel, így a tárgyak egy része – sikeres pályázat esetén – újra látható lesz az épület földszintjén.
A Szöged hírös város címmel nyíló új tárlat a nagytáj paraszti világát mutatja be: a Tiszához kapcsolódó tevékenységeket, a homoki gazdálkodást és a paprikatermesztést, a híressé vált kisiparosokat – papucsost, késes mesterséget -, a gyékényszövést, a népi építészet sajátosságait és a sokakat vonzó alsóvárosi búcsút. A látogatók eligazodását, elmélyülését a terem több pontján is elhelyezett informatikai eszközök segítik majd, amelyek segítségével különböző hangeffektusok, filmrészletek is megjeleníthetővé válnak.

Újdonság lesz a tárlathoz kapcsolódó, önálló honlap, ahol látogatói fórum is nyílik az érdeklődők és véleményt formálók számára.
A kiállítás rendezésének szinte teljes költségét pályázati támogatásból fedezi az intézmény. A látványtervek, rendezés és építés költségeit az Oktatási és Kulturális Minisztérium által indított ALFA-program keretében szerzett támogatásból, a multimédiás eszközök beszerzését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által a múzeumok iskolabarát fejlesztésére szánt keretből finanszírozza a múzeum. A beruházás teljes költség meghaladja a 40 millió forintot.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.