A IV. LED konferencia

Az elmúlt évek rohamos fejlődése a LED-ek területén gyakran a szakembereket is zavarba hozza. A technika fejlődése, az alkalmazhatóság korlátai sok kérdést vetnek fel, amire mindenki válaszokat szeretne kapni.

Ez az igény hívta életre három évvel ezelőtt az I. LED konferenciát és kiállítást, amelynek sikere már akkor előrevetítette a folytatást. Idén a 4. alkalommal került megrendezésre ez a hazánkban egyedülálló méretű rendezvény, melynek immár hagyományosan az Óbudai Egyetem adott otthont 2013. február 5-6. között. A rendezvényre több mint százötvenen regisztráltak, és 10 cég kívánta bemutatni termékeit. Az idei konferencia mottója volt: „Jó az, amit jól is használunk.” A LED-eket ugyanis ma már a lakosság is jól ismeri, és megoszlanak a fényforrásról alkotott vélemények. Széles tábora van a buzgó támogatóknak, de sokan vannak azok is, akik szkeptikusan szemlélik a LED-ek gyors térhódítását. Már a korábbi konferenciákon is megfogalmazódott az az általános szakmai vélemény, hogy a LE D-es világítás számos előnyt rejt magában, így a jövő egyik jelentős fényforrása lesz. Az is világossá vált azonban, hogy akik a LED-ekben csak az üzleti lehetőséget keresik és minden szakmai alapot nélkülözve kívánnak olcsó, de silány termékekkel és világítási megoldásokkal betörni a piacra, azok nem csak saját termékeiket járatják le, hanem a közvéleményt általánosan is a LED-ek ellen hangolhatják. Ebből kiindulva az idei konferencia arra kívánta a hangsúlyt helyezni, hogy bemutatásra kerüljenek a helyes műszaki megoldások és a helytelen megoldásokban rejlő veszélyek. A két nap során a résztvevők 4 szekcióban 26 előadást hallgathattak meg. A négy szekció egy-egy témakört karolt fel, nevezetesen a LED-ek méréstechnikája, a közvilágítási megoldások, a belsőtéri világítás témaköre, valamint a LED-ek egyéb célú felhasználásának területei. A konferencia összes előadása hamarosan elérhető lesz a Világítástechnikai Társaság honlapján, a www.vilagitas.org címen.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.