A Kárpát-medence őshonos ragadozói a Budakeszi Vadasparkban

A jellegzetes bolyhos füléről és kecses termetéről könnyen felismerhető hiúz érkezésével teljessé vált a Kárpát-medence őshonos ragadozóinak kolóniája a Budakeszi Vadasparkban.

A Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő szóvivője a park új lakóját bemutatva pénteken az MTI-nek elmondta: a vadaspark célja, hogy megismertesse a nagyközönséggel a hazai állatvilágot, és ebbe koncepcióba illeszkedik Hubert, a hiúz beköltözése. „A foltos mintázatú hiúz a múlt század tízes éveiben tűnt el az ország területéről, és a nyolcvanas években bukkant fel újra hazánkban. A nagy vadászterületet igénylő ragadozó egy-egy példányával a Zemplénben, a Börzsönyben vagy Bükkben lehet egészen véletlenül összefutni. A huszonöt kilós macskaféle legfőbb zsákmányállata a nyúl” – mondta Lomniczi.

Mint a szóvivő beszámolt róla, a vadaspark folyamatosan bővíti kínálatát, az eddigi állatbemutatók mellett szeretnék minél látványosabban megismertetni a vendégekkel a „lakókat”, például az aranysakálokat vagy a farkasokat. Különleges eseménnyel legközelebb szombaton várják a családokat: az Időjós állatok című rendezvény keretében a látogatók megtudhatják, hogy milyen időt jelez a szamár, ha bőg, vagy a kutya, ha vakaródzik.

Az egyre színesebb programoknak és a gyermekbarát intézkedéseknek, így például a terepbabakocsi-kölcsönzőnek köszönhetően a vadaspark a hazai állatkertek között azon kevesek közé tartozik, amelyek 2010-ben növelni tudták látogatóik számát, tavaly 135 ezren látogattak ki.
„Bár nincs lehetőség óriásfejlesztésekre, apró lépések révén fontos újításokat tudunk megvalósítani: nagyon nagy szükség volt például a most átadott melegedőre, mert ilyen egyáltalán nem volt a vadaspark területén. Az egykor kisragadozó-házként szolgáló épületben a vendégeket begyújtott kandalló és kényelmes fabútorok várják, de ajándékbolt és büfé is helyet kapott” – közölte Lomniczi Gergely.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.