A környezetbarát biohamvasztás

“Zöld” temetéseket kínál egy cég az Egyesült Államokban: új technológiája hamvasztás helyett feloldja a holttesteket. Mindezt a környezettudatosság jegyében hirdeti, új módszerével ugyanis kevésbé szennyezi a földet, levegőt.

Az eljárás lényege: lúgos oldatba teszik a holttestet, de a szövetek feloldásához hő, nyomásfokozás és egyéb vegyszerek is kellenek. A végén nem marad más a halottból csak némi csont és barna massza, amelyet le lehet engedni a csőrendszerbe. A szétporlasztott csontokat a hamvakhoz hasonlóan át lehet adni a hozzátartozóknak.
Az eljárást az Egyesült Államok több részén a katolikus egyház ellenzi, kegyeletsértőnek tartja.

Hamvasztással átlagosan 4 mázsa szén-dioxid kerül a levegőbe, az égetéshez szükséges energiafogyasztás – gáz és villany – pedig megfelel 800 kilométernyi autózásnak.
A biohamvasztásnak hívott lúgos megoldáshoz a berendezés ugyanakkor négyszer drágább, mint a hagyományos hamvasztás technikai apparátusa.
A cég elsősorban a nagyon környezettudatos emberekre számít kuncsaftokként. Első “üzemét” úgy tervezi, hogy januárban nyitja meg Floridában.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.