A leghűvösebb augusztus 1993 óta

1993 óta az idei volt a leghűvösebb augusztus Skóciában és Észak-Írországban, olvashatjuk a BBC és a Met Office oldalán.

Az Egyesült Királyság Nemzeti Meteorológiai Szolgálata, a Met Office éghajlati elemzéseit tekintve 1993 óta ez az augusztus volt a leghűvösebb Skóciában és Észak-Írországban, de az átlaghőmérsékletek az egész Egyesült Királyságban elmaradtak az 1971-2000 közötti 30 éves átlagtól. Az egész nyár is hűvösebb volt és csapadékosabb a sokéves átlagnál. Csapadékát tekintve ez a nyár nedvesebb volt a tavalyinál, de nem volt olyan mértékben csapadékos, mint az ezt megelőző 3 év során. Az augusztusi átlaghőmérséklet a szigetország több régiójában is (Wales, Skócia és Anglia nyugati része) több mint 1°C-kal elmaradt a sokéves átlagtól, és az átlagos csapadékmennyiség mintegy 126%-a hullott le, ugyanakkor területenkénti eloszlása meglehetősen változékony képet mutat. Skócia keleti felében és Anglia északkeleti részén több mint kétszer annyi, Közép-és Dél-Angliában mintegy másfélszer annyi csapadék volt az elmúlt hónapban mintegy átlagos augusztus folyamán, ugyanakkor a szigetország középső területein az átlagos csapadékmennyiségnek kb. csak a fele hullott le.

 

Átlagosan ezen a nyáron 267,7 mm eső esett szemben a tavalyi 243,8 mm-rel. A napsütéses órák száma is elmaradt a sokéves átlagtól, augusztus hónap folyamán annak mindössze 75%-át érte el. Susan Powell, a Met Office meteorológusának elmondása szerint a sokéves átlagokat tekintve az idei egy lényegesen hűvösebb nyár volt. Ugyanakkor előfordultak melegebb napok is, elsősorban a szigetország déli területein, ahol például 33°C-ot is mértek július utolsó hetében. A környezet számára pedig még kedvezőnek is tekinthető, hogy a különösen száraz tavaszt nem egy hasonlóan száraz nyár követte.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.