Befejeződött az energetikai korszerűsítés a Corvinus egyetemen

Befejeződött az energiatakarékossági korszerűsítés a Budapesti Corvinus Egyetemen, az épületenergetikai fejlesztések eredményeként évi 58 millió forinttal csökkenhetnek a működési költségek.

A felsőoktatási intézmény által készített összegzés szerint a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elnyert 500 millió forintból az ablakcserék és a hőszigetelés mellett megújult az épület teljes szellőzési rendszere és a hulladékhő visszanyerését lehetővé tevő gépészeti fejlesztés is megvalósult. Az energetikai korszerűsítési program során a Fővámpalota 20 centiméter vastag kőzetgyapot-szigetelést kapott, a két épületben 372 ablakszárny a régi formában, de környezetkímélő, energiahatékony felhasználást biztosító felülettel újult meg. Az új légtechnikai rendszer óránként 220.000 köbméter friss levegőt biztosít a diákoknak és oktatóiknak a tantermekben és az egyetem különböző helyiségeiben.

 

A kertészeti oktatási célú épületek energiahatékonyság-növelő felújítása elnevezésű projekt keretében megvalósult a kertészettudományi kar soroksári kísérleti üzeme és tangazdasága, valamint a tájépítészeti karhoz tartozó szarvasi arborétum összesen 8 ingatlanjának uniós segítséggel történő hőtechnikai felújítása, amely jelentősen csökkenti az energiafelhasználást. A szintén KEOP-program keretében elnyert 103 millió forintból 8 épület 173 külső nyílászáróját cserélték ki és az épületek összesen 2500 négyzetméternyi homlokzata kapott 12 centiméter vastag hőszigetelést, illetve 820 négyzetméteren padlásfödém-hőszigetelést is elvégeztek. A projekt révén az épületek energiahatékonysága jelentősen javul, a költség- és energiatakarékos működésen túl csökken a károsanyag-kibocsátás – írták, hozzátéve: a beruházással a hosszú távon fenntartható fejlesztés megvalósítása a cél, a diákok egészséges és korszerű környezetben folytathatják felsőfokú tanulmányaikat.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.