A magyar internetezők világelsők az elektronikus levelezésben

Magyarországon az internetet használók 94 százaléka elektronikus levelezés útján tart kapcsolatot embertársaival – mutatott rá az Ipsos legújabb felmérése.

A kutatás eredményei szerint a világ internetezőinek óriási többsége, mintegy 85 százaléka elektronikus levelek segítségével tart kapcsolatot embertársaival. Ez a kommunikációs forma leginkább Magyarországon jellemzi a netezőket: 94 százalékuk kap és küld emaileket nap mint nap. Ezen kívül Svédország, Belgium, Indonézia, Argentína és Lengyelország webes társadalmában is 90 százalék fölötti ennek az érintkezési módnak a gyakorisága. Az Ipsos szerint szinte minden országban elterjedt az emailhasználat – általában 80 százalék feletti arányban jellemzi a világháló használóit. Ez alól csupán India és Szaúd-Arábia a kivétel, ahol az internetezők kétharmada, illetve kevesebb, mint fele szokott elektronikus levelek segítségével információt cserélni. A közösségi oldalak is rendkívül népszerűek: az internetezők 62 százaléka fent van valamelyik társasági portálon, esetleg fórumokba vagy blogokba ír. A magyar netes társadalom az átlagosnál aktívabb ebben a tekintetben is: 70 százalékuk keresi fel és használja rendszeresen a közösségi oldalakat.

A korosztályi összefüggés vizsgálata során kiderült, hogy általánosságban a 35 év alattiak osztják meg leginkább gondolataikat és életük történéseit a weben, őket a 36-50 év közötti, majd a 60 év feletti korosztály követi. Magyarországon ezzel szemben a 35 éves korosztályt a 60 év felettiek követik a közösségi portálok használata terén. További, bár nem jelentős sajátosság az iskolázottság szerinti különbség: az alacsony iskolázottságú internetező magyarok 64 százaléka időzik a társasági portálokon, a középfokú és felsőfokú végzettségűeknek 73-73 százaléka. Felmérését az Ipsos 24 országban, közel 20 ezer internethasználó megkérdezésével készítette.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.