A monszunokat is megzavarhatja az éghajlatváltozás

Változóak a Dél-Ázsiára vontakozó előrejelzések a globális felmelegedés hatásairól. A potsdami klímakutató intézet legújabb kutatása hosszú távon vizsgálja a monszunok változásait az elkövetkezendő évszázadok során.

Az Environmental Research Letters szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint kétszáz év alatt a nyári monszunok komolyan megzavarhatják a térség csapadékellátását, mely természetesen elengedhetetlen a mezőgazdaság szinten tartásához Dél-Ázsiában. Ezek a zavarok azt jelentik, hogy az eddig mért átlaghoz képest akár 40-70 százalékkal is csökkenhet az évi csapadék mennyisége. A monszun bizonyos években eddig is elmaradt óriási aszályt okozva a Walker-cirkulációnak nevezett jelenség miatt. A kutatók szerint ez egyre többször fordul majd elő, India pedig könnyen eső nélkül maradhat.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.