A napelemek szilikonnal meghosszabbított élete

Az amerikai Fraunhofer laboratóriumaiban kísérletek folynak a napelemes celláknak nem organikus polimérekkel való laminálásával a hagyományos EVA /etilén-vinil -acetát/ helyett.

A kutatók az esztétikai sebészettől veszik át a legújabb fiatalító elixírt, amivel meg akarják hosszabbítani a napelemes cellák élettartamát. (Aiolus News) A cambridge-i Fenntartható Energetikai Rendszerek Fraunhofer Központjának kutatói tesztelik a szilikon teljesítményét a napcellákban. Ezeket a poliméreket általában a napelemes modulok kapszulázásában használják, hogy legyen védőréteg a cellákon és a kontakt rácsokon. A laboratórium kutatói most megpróbálnak egy másik utat, a szilikont a laminálási folyamatban alkalmazzák, amely a cella különböző rétegeinek egyesítéséből áll, amelyben általában etilén-vinil acetátot használnak.

Annak eldöntésére, hogy a szilikon helyettesítheti-e az EVA-t, a kutatók együttműködtek a Dow Corning Corporationnal, a világ legnagyobb orvosi, kozmetikai és autóipari célokra való szilikont gyártó céggel. A kísérletben a kutatók folyékony szilikonnal vonták be a napelemes cellák rétegeit, amely, amikor megkeményedett, lezárta a cellákat és az elektronikus részeket ezzel optimális mértékben védte. Az így elkészített modulokat tesztelték alacsony hőmérsékletű klimatikus kamrában és kiderült, hogy a cellák jobban ellenállnak a mechanikus hatásoknak, mint az EVA-val lamináltak.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.