Budapest első panellakóházban kialakított napkollektorát adták át szerdán a Föld Napja alkalmából Újbudán, a gazdagréti lakótelepen.

A panelházak is spórolhatnak a zöld energiával!

Budapest első panellakóházban kialakított napkollektorát adták át szerdán a Föld Napja alkalmából Újbudán, a gazdagréti lakótelepen.

A 36 darabból álló vákuumcsöves napkollektor-rendszer 50 kW-os teljesítményével a lakóház melegvíz ellátásába kapcsolódik be, segítségével az őszi-téli hónapokban a távhő árának 20 százalékát, a tavaszi-nyári hónapokban akár 90 százalékát megspórolhatják a lakók.

Molnár Gyula, a XI. kerület polgármestere (MSZP) közölte: mivel az épület külső hőszigetelése és nyílászárói is megújultak a panel program keretében, ezzel a fejlesztéssel együtt a ház távfűtésének költsége akár felére is csökkenhet.
“Ez a mintaház, ezért arra kérek minden közös képviselőt, hogy jöjjön el, nézze meg, beszélgessen a lakókkal, és ha úgy látja, hogy érdemes, akkor ezt a programot folytatni fogjuk” – jelentette ki a polgármester.

Hajdu László, a kerület környezetvédelmi tanácsnoka elmondta: a 24,5 milliós beruházás felét az önkormányzat, felét pedig (részben lakástakarék-pénztári hitelből) a lakók finanszírozták. Az előzetes számítások szerint a fejlesztés 4-5 éven belül megtérülhet. A napkollektorok telepítése a most útjára indított Zöld Újbuda program részeként valósult meg, aminek keretében felállították a civil és szakmai szervezeteket is magába foglaló kerületi Zöld Tanácsot és az illegális szemetelőkkel és rongálókkal szemben fellépő Zöldkommandót.

Emellett a program magában foglalja a házankénti szelektív hulladékgyűjtés támogatását is. A napkollektorok átadásával egy időben mutatták be (szintén a gazdagréti lakótelepen) öt panelházban a szintenként átalakított szemétledobókat.
Az első budapesti házankénti szelektív hulladékgyűjtő rendszert tavaly októberben adták át Gazdagréten.

Molnár Tibor, a polgármesteri hivatal üzemeltető cégének ügyvezető igazgatója elmondta: ugyancsak szerdán adták át a kerületi polgármesteri hivatal tetején kialakított áramtermelő naperőmű második blokkját. A 20 kW teljesítményű, napelemekből álló rendszert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-magyarországi Operatív Program pályázatán elnyert 47 százalékos (mintegy 13 millió forintos) támogatással építették ki három hónap alatt.

Az első, 96 darabból álló 150 négyzetméteres telepet 2008 februárjában adták át, és egy év alatt 2,4 millió forint értékű hálózati villanyáramot takarított meg. A naperőművek együtt évi 54 tonna szén-dioxid kibocsátástól mentesítik a környezetet.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.

Nincs hozzászólás

  1. Remélem lesz akkor panel program helyett zöld panel programű?