A sugárfertőzés borzalmasabb hatással van a testre, mint hittük

A sugár- és égési sérülésnek szinergikus hatása van, így a tünetek sokkal súlyosabbak lehetnek, ha a két hatás együtt jelentkezik – állítja egy új kutatási jelentés, mely megváltoztathatja a sugársérültek kezelését.

A tanulmányt készítő kutatók szerint az eredmények új megvilágításba helyezhetik az úgynevezett kombinált sugársérülést (combined radiation injury – CRI). A tanulmány szerint a Loyola University Chicago Stritch School of Medicine kutatói kimutatták, hogyan szivároghatnak a belekből baktériumok a környező szövetekbe a CRI hatására. A kutatás eredményei szerint a kombinált sugárzási és égési sérülés hatására megszázszorozódott a bélfalon keresztüli baktérium szivárgás az olyan kontrol csoportokban mértekhez képest, melyeket csak sugárzásnak vagy csak hőhatásnak tettek ki, vagy semmilyen sérülést nem szenvedtek el – írta a NucNet.

Normál esetben a bélrendszer falát adó sejtek megakadályozzák, hogy a bél baktériumai és azok termékei szivárogjanak. A sejteket a köztük lévő szoros kapcsolatok tartják össze. A sugárzás károsíthatja, elpusztíthatja ezeket a sejteket, az égési sérülés pedig gyulladásos reakciót válthat ki, mely felszakítja ezeket a kapcsolatokat. Ez végül felnyitja a bélfal védelmét, a baktériumok és azok anyagai elszivároghatnak a bélrendszerből, majd ezek a szivárgások vérmérgezés által halált okozhatnak.

A kutatás vezetője, Elizabeth Kovacs szerint az új eredmények megváltoztathatják a sugár- és égési sérültek kezelését, valamint a megelőző kezeléseket is. Véleménye szerint a nukleáris technikák alkalmazása, és ezek potenciális katonai vagy terrorista célú felhasználása teszi fontossá ezeket az új eredményeket. Hozzátette: reméli, soha nem kell atomkatasztrófa hatásaival szembesülni, de ha mégis, az új eredmények hasznosak lesznek a felkészülésnél. A tanulmány szerint az új eredmények hasznosak lesznek a sugársérültek ellátásában is. A „Intestinal Barrier Disruption as a Cause of Mortality in Combined Radiation and Burn Injury” című tanulmány elkészítését az amerikai National Institutes of Health és a Dr Ralph and Marian C. Falk Medical Research Trust támogatta.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.