A világ növekvő kőolajéhsége további katasztrófákért lehet felelős

Tisztán kell látnunk az olajkitermelés kockázatait, és határt kell vonnunk a kőolaj, mint energiahordozó szerepének az európai energia- és üzemanyag felhasználásában – utalt Herczog Edit a Mexikói-öbölben a napokban is folytatódó olajszivárgásra.

A képviselő a plenáris ülés olajkitermelésről szóló vitájában amellett érvelt, hogy idejében fel kell ismerni az olajkorszak végét, és át kell nyergelni más, korszerűbb technológiákra.

“Legfontosabb feladatunk, hogy egyszerre találjuk meg a módját a világ folyamatosan növekvő energiaigénye kiszolgálásának, illetve a környezetbarát energiaszolgáltatás kialakításának” – összegezte az európai energiapolitika kihívásait Herczog Edit. “A Deepwater Horizon katasztrófáját követő, több hónapja tartó olajszivárgásról már most Amerika több évtized óta legsúlyosabb környezeti csapásaként beszélnek” – utalt a kritikus helyzetre a képviselő. “Miközben még ma is naponta ezer hordó olaj ömlik a Mexikói-öbölbe az elsüllyedt fúrótoronyból, itt nekünk európai döntéshozóként arra kell törekednünk, hogy hasonló katasztrófák ne következhessenek be Európában” – tette hozzá.

Szakértők szerint 2030-ra új, naponta legalább 40 millió hordó kőolaj kitermelésére képes forrásokat kell találni – ez pedig Szaúd-Arábia termelésének négyszeresét teszi ki –, különben hosszú távon nem lesz elkerülhető az olajárrobbanás. Pillanatnyilag még elegendőek az olajkészletek, ám a kínálat szerkezete hosszú távon sokkal magasabb olajárra, esetleg újabb olajválságra enged következtetni.     “Ezért a gazdaságot maholnap át kell állítani egy teljesen másfajta energiahasznosítási modellre, nemkülönben a közlekedést, amelynek jövőjét ugyancsak más energiahordozókra – például hidrogénre, bioetanolra, de legnagyobb valószínűséggel villamos áramra – kell alapozni” – véli Herczog.

“Európának ezeknek a technológiáknak a kifejlesztéséért és elterjesztéséért azonban tennie kell!” – figyelmeztet a képviselő, ezért az európai innováció, különösen a  hidrogénautóra, illetve a karbonszegény technológiákra vonatkozó közös európai projektek támogatására szólított fel.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.