A zajos világ a halakat sem kíméli

Még a halak is belesüketülnek korunk állandó zajába – állítja az a felmérés, mely szerint az akusztikai szennyezéstől ma már a tengerek mélyén sem lehet menedékre találni. A zaj a halak szokásait is módosította. A Süket, mint egy hal elnevezésű tudományos vizsgálatot a trieszti és a bécsi egyetem a WWF Természetvédelmi Világalappal együttműködésben végezte az Adriai-tengeren.

A kutatók a zajszennyezésnek a tengeri állatvilágra, elsősorban a halakra gyakorolt hatását tanulmányozták. Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek mindennapjait uraló állandó zajnak komoly fiziológiai következményei vannak még a csendesnek tartott tenger mélyén is.
“Az akusztikai szennyezés elől nincsen menekvés. Megfigyeléseink azt mutatják, hogy egyetlen hajó zaja is nemcsak zavarja, hanem egyenesen megsüketíti a halakat. Az Adriai-tengert pedig szünet nélkül szelik a hajók. A hullámok feletti és alatti zaj olyan méretet öltött, hogy a halakat megakadályozza a kommunikációban. Nem hallják egymást a zajtól” – hangoztatta Marta Picculin biológus. A vizsgálatban részt vevő kutató az olasz sajtónak elmagyarázta, hogy a halak igenis beszélnek egymással. A zaj pedig főleg a kommunikálni szerető halakat veszélyezteti: a hollóhalat (Sciaena umbra) és a barna korallsügért (Chromis chromis), melyek számtalan tájékozódási információt adnak át társaiknak az esetleges ragadozókról vagy az áramlatok irányáról.
A zaj viszont megakadályozza a halak egymással való kommunikációját komoly nehézségeket teremtve az udvarlásban és a szaporodásban is. A zaj elől menekülve egyes halfajok migrációs útvonalukat is megváltoztatták, csendesebb utat keresve maguknak a vizek mélyén.
A halak és hajók közötti együttélés nem kizárt. “Kutatásunk kimutatta, hogy az újgenerációs, zajmentes hajók megmenthetik a halakat” – hangsúlyozta a biológus.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.