A zsiráf hivatalosan is felkerült a fenyegetett állatok listájára

A világ egyik legismertebb állata, a zsiráf is felkerült a Természetvédelmi Világszövetség most frissített Vörös Listájára, amely a kihalás által fenyegetett állatfajokat sorolja fel.

Gyorsan csökken a világ egyik legismertebb és legkedveltebb afrikai állatának egyedszáma. Tizenöt éve még mintegy 140 000 zsiráf (Giraffa camelopardalis) kóborolt Afrika síkságain és erdeiben. Mára ez a létszám több mint 40 százalékkal csökkent, írta nemrég a Zsiráfvédő Alapítvány. Mint annyi más faj esetében, a hanyatlás fő okai között szerepel az élőhely elvesztése, az élőhely feldarabolódása, a túlvadászat és az orvvadászat. Sajnos ezek együttesen lassan a „csendes” kihalás szélére sodorják ezt az ikonikus állatot. Ezért döntött úgy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), hogy a zsiráfot a Vörös Lista legújabb kiadásában nem fenyegetettből sebezhetővé minősíti át a zsiráf természetvédelmi státuszát. Bár az új genetikai kutatások arra utalnak, hogy az eddig gondolt egy faj (és több alfaj) helyett négy zsiráffaj létezik, az IUCN egyelőre egy zsiráffajjal számol, amíg a taxonómiai kérdések véglegesen nem tisztázódnak. A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.