Aggasztó a Föld “egészségi” állapota

Aggasztó állapotban van bolygónk, a Föld – derül ki abból a jelentésből, amelyet szerdán mutatott be Berlinben a Természetvédelmi Világalap (WWF).

A Living Planet Report elnevezésű dokumentum adatai szerint jelenleg 71 ország folytat rablógazdálkodást édesvíz-készleteivel. A Földön ugyan  1,8 milliárd embernek van internet-hozzáférése, ám eközben egymilliárd azoknak a száma, akik nem jutnak tiszta ivóvízhez.
Az ember ökológiai lábnyoma – vagyis az, amilyen mértékben fogyasztja a természetet és annak erőforrásait – tovább növekszik. Még ha csupán mérsékelt ütemben emelkedne a Föld népessége és annak fogyasztása, az emberiségnek már 2030-ban még egy Földre lenne szüksége az általa kibocsátott szén-dioxid elnyeléséhez és ahhoz, hogy a kínálat lépést tudjon tartani a természetes nyersanyagok fogyasztásával.
Az idén közreadott, sorrendben nyolcadik Living Planet Report összefüggésbe hozza a Földön élő állatok populációjának számait az ember által elfogyasztott nyersanyagok mennyiségével. A szerzők ebből vonnak le következtetéseket bolygónk egészségi állapotára nézve.
A gerinces állatok populációja 1970 és 2007 között fajonként átlagosan 30 százalékkal zsugorodott. Némi reménysugarat jelent viszont, hogy a mérsékelt égövbe tartozó régiókban gyarapodást mutattak ki a kutatók. Ennek oka lehet az, hogy alacsonyak voltak a bázisszámok, de az is, hogy kevesebb káros anyag jutott a levegőbe, hatékonyabbá vált az erdők védelme, illetve új nemzeti parkok létesültek.
James Leap, a WWF főigazgatója felszólította az ipari államokat, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat, és “ne éljenek annyira a Föld rovására”.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.