Akcióterv készült a biomassza-felhasználás élénkítésére

A biomassza források feltárását és szélesebb körű felhasználását célzó akcióterv készült el egy nemzetközi kutatási program révén négy európai régióban; a mintegy egymillió eurós költségvetésű Biomass Mobilization (BioMob) program magyarországi szakmai találkozóját kedden rendezték meg a projektben partnerként résztvevő Nyíregyházi Főiskolán.

Az idén novemberben záruló kétéves program négy, az Európai Unió perifériáján lévő bolgár, ír, dán és magyar régióban kutatta a biomassza felhasználásának és a zöld energia előállításának lehetséges irányait. A projektben felsőoktatási intézmények, önkormányzatok, energiaügynökségek és biomassza-hasznosításban érdekelt kisvállalkozások működtek együtt. A kutatási programba az Észak-alföldi régió képviseletében a Nyíregyházi Főiskola mellett az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. és a Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft. kapcsolódhatott be – mondta el Simon László, a főiskola professzorra, a projekt koordinátora a szakmai előadások előtt tartott sajtótájékoztatón. Az egymillió eurós költségvetésű projekt elsődleges célja, hogy feltárja a biomassza forrásokat a régióban, és kutatásvezérelt klasztereket alakítson ki, elősegítendő a biomassza energiatermelésre történő felhasználását.

 
Simon László elmondta: első lépésként megtörtént az adott régió biomassza kutatásainak összeírása, majd nemzetközi összehasonlító elemzéseket készítettek a biomassza-hasznosításban élenjáró külföldi és hazai vállalkozásokról, annak érdekében, hogy elősegítsék a biomassza-hasznosítás külföldi tapasztalatainak hazai gyakorlatba való átültetését. A BioMob projektben emellett üzletfejlesztési modelleket alakítottak ki azon kis- és közepes vállalkozások, önkormányzatok számára, amelyek hajlandóságot mutatnak megújuló energiaforrások használatára. A program végső céljaként a tudásalapú, biomasszát hasznosító vállalatok növekedésének elősegítését és a biomassza-felhasználás regionális serkentését jelölték meg a partnerek. A projektbe bekapcsolódott tizenkét bolgár, ír, dán és magyar szervezet közös akciótervet is kialakított, amelyben a kutatók és vállalkozások közötti interakció elősegítése, a kutatásfejlesztési infrastruktúra megosztása, közös kutatási projektek elnyerése, az üzleti szereplők és a kutatóintézetek közötti tudástranszfer erősítése és a biomassza-hasznosítást elősegítő támogatásokhoz való hozzáférés elősegítése szerepel.

 
Barta István, a projektbe partnerként betársult Bio-Genezis Környezetvédelmi Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: az Észak-alföldi régiót érintő felmérésekből kiderült, hogy a térség energiaigényét 70-75 százalékban az importból származó energiahordozók, főként a földgáz fedezi. A régió éves földgázfelhasználása mintegy 1,3 milliárd köbméter, ennek mintegy felét, 550 millió köbmétert a lakások vagy az önkormányzati épületek fűtésére használják – tájékoztatott az igazgató. Ezeknek az épületeknek a rossz hőszigetelés miatt a felmérések szerint rendkívül magas a fajlagos energiafogyasztása. A projekt kutatási eredményei azt mutatják, hogy az energiahatékonyság javításával évente mintegy 260 millió köbméter földgázt lehetne megtakarítani, s nagyjából ugyanennyi mennyiségű földgázt lehetne kiváltani a helyben megtermelt, fatüzelésű közösségi fűtőművekben felhasznált biomasszával.

 
A tíz év alatt megvalósítható régiós biomassza-projekt költségvonzata a becslések szerint mintegy 1.000 milliárd forint lenne – mondta Barta István, hozzátéve, hogy a nagyberuházás az energiafüggőség problémájának megoldása mellett rendkívül nagy helyi iparfejlesztést generálna, s körülbelül 50 ezer ember foglalkoztatását oldaná meg. Az október 14-ig tartó nyíregyházi szakmai találkozón közel 30 külföldi vendég vesz részt.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.