Árvíz – Enyhül az árvízhelyzet

Tovább enyhül az árvízhelyzet, az éjszaka rendkívüli esemény nem történt a gátakon, szerdán tovább csökkenhet a védekezésben résztvevők létszáma – mondta Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője az MTI-nek kora reggel.

Tájékoztatása szerint Borsod valamennyi folyója – a Tisza kivételével – lassan, de apad. A Hernád is apad, kivéve a torkolatánál, mert ott a Sajó visszaduzzasztja. A Tiszán továbbra is jelentős árvízveszély van, a Tisza várhatóan hétfőn vagy kedden tetőzik Szolnoknál, mintegy 10 méteres vízállással. A Duna csütörtökön és pénteken Bajánál és Mohácsnál tetőzik.

A szóvivő beszámolója szerint 15 ezerre csökkent a védekezők száma, a hangsúly a védekezésről egyre inkább az “utómunkálatokra” helyeződik át. Ahol lehetséges megkezdik a szivattyúzást és a különösen fontos fertőtlenítést. Akik ezt megelőzően térnek vissza házaikba nagyon nagy kockázatot vállalnak – hívta fel a figyelmet Dobson Tibor. Ugyancsak fontos lesz mindenütt a szúnyogirtás, de ennek megkezdéséhez még nem adottak a feltételek.
Borsodban változatlanul Hernádszentandrás, Tornabarakony és Tornaszentandrás a víz által elzárt település, és árvízveszély van még Ónodon, Sajóládon, Bőcsön, Felsődobszán. Jelentős belvíz van Kistokajban és Májiban.
A kitelepítettek száma 4250.
Nincs vezetékes víz Alsózsolcán, Sajópálfalván, Sajósenyén, Sajóvámoson, Szikszón.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.