Árvíz – Szünetel a PET-palackok összegyűjtése a Zagyva víztározójában

Jelenleg szünetel a Zagyva patak árhulláma által hozott PET-palackok összegyűjtése a mátraverebélyi tározón, mert csökkentik a vízszintet és előkészítik a tározót a várható árhullám fogadására.

A Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat (OVISZ) honlapja (www.vizugy.hu) szerint a PET palackok összegyűjtése és konténerekbe helyezése “apadó ágnál” fog folytatódni. Addig is elsőfokú környezeti kárelhárítási készültségben fokozottan figyelik a szennyezőanyag mozgását.
Az MTI vízügyi szakemberektől úgy értesült, hogy azokat a PET palackokat gyűjti össze a megáradt folyó, amelyeket az emberek a vízfolyások szélére dobálnak el, sokszor zsákokban összegyűjtve. A tározónál azonban csak egy ponton tud átmenni a víz, így ott gyűlik össze a hulladék.
A mátraverebélyi tározótól a bátonyterenyei hulladéklerakóba szállítják el a konténerekbe gyűjtött palackokat.
Az MTI információja szerint a legkülönfélébb szemetet sodorják magukkal a megáradt folyók, előfordult már, hogy autógumi köpenyt vagy mosógépet vitt a víz.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.