Autógyár fektet be a szélenergia piacon

Stratégiai együttműködésről tárgyal a világ legnagyobb szélturbina-gyártója, a dán Vestas a japán Mitsubishivel. A tárgyalások tényét az érintett cégek megerősítették, és bár a részletekről semmi nem derült ki, a pénzügyileg nehéz helyzetbe került dán cég részvényeinek árfolyama máris közel 20 százalékkal emelkedett.

A dán Vestas Wind System kedden közölte, hogy tárgyalásokat folytat a japán Mitsubishivel egy stratégiai együttműködésről, mely biztosítaná a  pénzügyileg megroggyant turbinagyártó hosszú távú jövőjét – számol be a Wall Street Journal üzleti napilap. A világ legnagyobb szélturbina-gyártójának veszteségei az utóbbi időben megugrottak, pénzügyi helyzete egyre kilátástalanabbá vált, és már megindult a spekuláció a piacon, hogy vagy eladják, vagy a cég új részvényeket bocsát ki. A Mitsubishivel folytatott tárgyalások hírére a cég részvényeinek árfolyama 19 százalékkal ugrott meg kedden, ráadásul az elemzők bizakodóak, mondván a japán partner segíthet a Vestasnak visszatalálni a jövedelmezőségez. “Nem is számít, hogy pontosan milyen ügyletről van szó, de biztosan tartalmaz egy tőkeinjekciót a Vestas felé” – mondta a Wall Street Journal üzleti napilapnak Michael Friis Joergensen elemző.

A dán cég helyzete 2011-ben vált kritikussá, amikor egy új fejlesztésének megugró költségei miatt két profitfigyelmeztetést is kiadott, ami a mélybe küldte a részvényeinek árfolyamát. Egyelőre az idei év pénzügyi adatai sem rózsásak, az első félévben ugyanis nettó 170 millió eurós veszteség keletkezett a Vestasnál, bár az év első fele hagyományosan tőkeigényes a Wall Street Journal írása szerint. Pedig a dán cég próbált kapacitásán csökkenteni, és megvált 3700 dolgozójától is (állományának 17 százalékától). A Mitsubishi szóvivője megerősítette a tárgyalások tényét szerdán, de részleteket nem árult el. A Vestas sem beszélt a tervekről, bár a cég elnöke egy nemrégiben adott interjúban beszélt a jövőről is. Mint mondta, befektetőket keresnek egy új, hét megawatt teljesítményű tengeri szélturbina megépítéséhez, ami azért létfontosságú számukra, hogy piacvezető pozíciójuk megmaradjon. Bert Nordbert arról is beszélt, hogy nem tartja elképzelhetetlennek részvényeik 10-20 százalékának eladását sem.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.