Az Egyesült Államok lett a világ legnagyobb szélenergia-termelője

Az Egyesült Államok megelőzte Németországot és a világ vezető szélenergia-termelője lett tavaly, és elemzők várakozásai szerint idén a napenergia-iparban is élre tör.

Az amerikai szélenergia-ipari kapacitások 50 százalékkal bővültek tavaly és elérték a 25 GW-ot. Németországban a szélerőművi kapacitás nagysága tavaly csaknem 24 GW volt. Ezzel Németország a második helyre került világviszonylatban, a harmadik hely Spanyolországé, a negyedik Kínáé – közölte a brüsszeli központú Global Wind Energy Council (GWEC).

A világ egészét tekintve a szélenergia-termelési beépített összteljesítmény elérte az évi 121 GW-ot a tavalyi év végére, ami 29 százalék körüli bővülést jelent. Az Egyesült Államokban tavaly a szélerőművi kapacitások az ország teljes új áramtermelési kapacitásainak mintegy 42 százalékát adta a GWEC adatai szerint.

A szélenergia-ipar helyzetét jelenleg kedvezőtlenül befolyásolja a pénzügyi válság, amely miatt apadnak a projektfinanszírozási források, valamint az olajárak csökkenése, ami a szélenergia-ipar versenyhelyzetét rontja. Németország és Spanyolország állami támogatásokkal, például garantált felárral segíti az ágazatot. Az AEE spanyol szélenergia-ipari csoport közölte, hogy a tavalyi évhez hasonló növekedésre számít idén is.

Az Egyesült Államokban a Szenátus Pénzügyi Bizottsága a múlt héten 31 milliárd dollár összegben adókedvezményeket és egyéb ösztönzőket hagyott jóvá a megújuló energia termelésének ösztönzésére, részeként az Obama-kormányzat általános gazdaságélénkítő intézkedéseinek. A várakozások szerint az USA idén a napenergia-termelésben is lekörözi Németországot.

Ajánlott tartalom

Hamarosan szélenergiával is fűthetnek a bécsiek

A leginkább két átfolyós vízmelegítőhöz hasonlítható berendezés lényege, hogy a felesleges zöldáramot hővé alakítja, így nem hagyja kárba veszni.