Miniszter kapta az első elektromos Renault Zoe kisautót

Arnaud Montebourg, a francia ipar felzárkóztatásáért felelős miniszter az első megrendelő, aki átvehette a Zoe típusjelű, teljesen elektromos hajtású Renault-kisautó legelső példányát.

Montebourg elsőségének hátterében az áll, hogy – szimbolikusan – már az autó bemutatásakor, a Párizsi Autószalonon leadta megrendelését. Franciaországban az állam támogatja az elektromos hajtású autók elterjedését: a Zoéra például 7 ezer eurós állami támogatás is jár, így a belépőszintű modell ára 14 ezer euróra csökken, írja a hvg.hu. A privát- és üzleti felhasználóknak egyaránt ajánlott autót 88 lóerős elektromotor hajtja, amelyet egy 22 kWh-s lítium-ion akkumulátor táplál. A Zoe 135 kilométer/órás csúcssebességre képes, maximális hatótávolsága 210 kilométer, de a korábban megfogalmazódott ígéretek szerint a télies hidegben, fagyos időben is képes lehet körülbelül 150 kilométer megtételére. Otthoni körülmények között, normál aljzatból 9 óra alatt tölthető fel az autó akkumulátora, míg 400 voltos áramforrásból mindez csak 30 percet vesz igénybe. A Renault közlése szerint Európában már 15 ezer töltőállomás áll az elektromos járművek rendelkezésére, ezek közül körülbelül 3 ezer töltőállomás található Franciaországban. A Zoe egy másik különlegessége az R-Link szórakoztató rendszer, amely a középkonzolon található, hétcolos, érintőképernyőről vezérelhető és egy internetes alkalmazásgyűjkteményből különféle programokat lehet letölteni hozzá. Montebourg egyébként Carlos Tavares, a Renault ügyvezető igazgatója személyesen adta át a Zoe kulcsait.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú autót adott el a Volvo Cars az első negyedévben

A kínai többségi tulajdonú Volvo Cars a közös és társult vállalkozásokat nem számítva 6,8 milliárd svéd korona (230,86 milliárd forint) működési bevételre tett szert az idei első negyedévben, ami 8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - derül ki a cég honlapjára szerdán feltöltött adatokból.