Az EU megerősítette kibocsátáscsökkentési terveit 2050-re

Megerősítette az Európai Bizottság kedden azt a tervet, hogy az Európai Unió 2050-re az 1990-es szinthez képest 80-95 százalékkal csökkenti az üvegházhatást fokozó gázok kibocsátását.

Szokásos – az Európai Parlament plenáris ülése miatt Strasbourgban tartott – heti ülésén a végrehajtó testület egyúttal útitervet vázolt fel e cél eléréséhez. Eszerint 2030-ban már 40, 2040-ben 60 százalékos lenne a csökkentés. A bizottság szerint már 2020-ra túllépheti az EU a jelenleg érvényes célkitűzést, a 20 százalékos kibocsátáscsökkenést. Amennyiben az EU-tagországok teljesítik azt a vállalást, hogy az évtized végére az energiahatékonyságot is 20 százalékkal javítják, a kibocsátáscsökkenés a jelenlegi technológiai feltételek mellett is elérheti a 25 százalékot.
Connie Hedegaard, a káros éghajlatváltozás elleni harcért felelős biztos a menetrendet ismertetve azt hangoztatta, hogy az EU-ban azonnal meg kell kezdeni az átállást az úgynevezett alacsony szénkibocsátású gazdaságra. “Minél tovább várunk, az átállás annál költségesebb lesz” – fogalmazott a dán biztos. A bizottság mindenesetre azt is megerősítette, hogy az alacsony kibocsátású technológiák elterjesztéséhez a következő 40 évben uniós szinten évi mintegy 270 milliárd eurós beruházásra lesz szükség. Ennek nagy része azonban várhatóan megtérül a gáz- és olajimport csökkenésével, amely az uniós testület szerint évi akár 175-320 milliárd euróra is tehető.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).