Az óceán aljáról kapjuk majd az áramot

A hatalmas teljesítményt szolgáltató vízerőművek mellett más lehetőség is van a víz energiájának felhasználására. Egy floridai mérnökcsapat most az óceán hullámainak kiaknázásán dolgozik.

Amerikai mérnökök egy olyan újfajta turbinát fejlesztettek ki, amely az óceán hullámai által gerjesztett energiát hasznosítaná. A floridai Crowd Energy a napokban indítja el adománygyűjtését az IndieGogón, miután pénz hiányában nem tudják folytatni kísérleti projektjüket.

Ez lenne az első kereskedelmi forgalomban is kapható, az óceán energiáját felhasználó tiszta, megújuló energiaforrás, amellyel a fosszilis és a nukleáris energiafüggőséget lehetne csökkenteni. A Crowd Energy turbinája mind külsejében, mind működésében eltér az eddigi tengeri szélturbinák felépítésétől, a floridai startup teljesen új kialakítást dolgozott ki.
A koncepció lényege, hogy hatalmas vízkerekeket telepítenének az óceánpartokon a víz mélyére, melyek lassú forgás közben sorra csuknák és nyitnák a lapátokon található rolókat. Az áramló víz erőt gyakorol a zárt lapátokra, mivel a kerék forog, a hullám átadja az energiát a turbinának, és csökkentett energiával halad tovább.

-

Nagyban is tesztelnék
A turbina prototípusát már elkészítették, azonban a cég most nagyban szeretné tesztelni a készüléket. Egy 30 méter átmérőjű körben telepítenének a partra turbinákat, amellyel becsléseik szerint 13 megawatt energiát tudnának előállítani. Szemléltetésképp egyetlen megawatt villamos energia is már több mint háromezer átlagos amerikai háztartás energiaigényét fedezné.

Hogyan hat az ökológiára?

Több tucat turbinát telepítenének a floridai partoknál
Ha a Crowd Energy turbinái valaha eljutnak az óceánok mélyére, a környezetvédőkkel találhatják szembe magukat. Megfigyelők már most elemzik, hogy a turbinák milyen hatást gyakorolhatnak az élővilágra. Bár a lapátok lassan forognak, a záródó-nyitódó rolók komoly veszélyt jelenthetnek az állatokra nézve. A madarak megnövekedett halálozási aránya alaposan megtépázta a szélturbinák renoméját is.

Hatalmas, kiaknázatlan óceán
Ugyanakkor a Föld felszínének 70 százalékát óceán borítja, melyen hatalmas hullámok keletkeznek. Az általuk létrehozott energia minden partvidéken hozzáférhető. Így nem csoda, hogy a floridai projekt nagy érdeklődésre tart számot világszerte. Főleg, hogy az Európai Unió előírása szerint 2020-ra a megújuló energiaforrások kihasználásának 20 százalékkal kell emelkednie, míg a szén-dioxid-kibocsátást 20 százalékkal kéne csökkenteni.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Nincs hozzászólás

  1. 1 MW energia több mint 3000 átlagos háztartás energia szükségletét fedezné?!?!? Sajnos ettől még messze vagyunk, de jó is lenne ha megvalósulna! Ha igaz lenne a példa, akkor ezekben a háztartásokban naponta maximum 1db 60W-os égő működhetne 6 órán keresztül, vagy fél napig egy átlagos hűtőszekrény (mivel az adatok alapján óránként max. 333 W lehetne a fogyasztás), de semmi más nem….Nem kötekedésből, de azért egy ilyen oldal figyelhetne kicsit a műszaki tartalomra is még ha átvett cikkről is van szó(és sajnos nem ez az első ilyen cikk)! Tisztelettel: egy lelkes alternatív energia (napelem, és biomassza) használó