Az örök fagy birodalma időzített bombaként működhet a globális felmelegedés során

A kutatók Alaszka felmelegedő térségeiben folytatták a vizsgálatokat, s úgy találták, hogy a felmelegedés következtében a légkörbe kerülő üvegházhatású gázokat elnyeli az új növényzet. A melegedő éghajlat miatt Alaszka ugyanis kizöldült, ám a gyarapodó növényzet áldásos hatására nem lehet hosszú távon is számítani.
“Ezek a növények 15-50 éven belül feladják a küzdelmet, +telítődnek+” – hangsúlyozta a tanulmány vezető szerzője Ted Schuur, a Floridai Egyetem ökológusa.

Mint a kutató rámutatott, ezen a ponton már a szén-dioxid tonnamilliárdjai kerülhetnek a légkörbe, amely amúgy is melegszik az ipar, erőművek, gépkocsiforgalom által kibocsátott üvegházhatású gázok miatt. Ez körülbelül olyan hatást gyakorol a globális felmelegedés folyamatára, mint amilyet a trópusi erdők pusztulása vált ki.  “Én ezt időzített bombának nevezem” – magyarázta Ted Schuur.  Ami még rosszabb, az örök fagy birodalmában a talajban lévő üvegházhatású gázok nagyobbik része metán, amely hússzor kártékonyabb a szén-dioxidnál.

“Ez egy ördögi kör. Ahogy melegszik bolygónk éghajlata, egyre nagyobb területek kerülnek ki az örök fagy birodalmából. Ennek hatására a talajból egyre több üvegházhatású gáz szabadul ki, ami tovább súlyosbítja a globális felmelegedést” – emelte ki Ted Schuur.

Chris Filed, a Stanford Egyetem ökológusa szerint, aki nem volt részese a kutatásnak, az új tanulmány inkább növeli, mint eloszlatná az örök fagy birodalmának felolvadása miatt érzett aggodalmakat.

Ajánlott tartalom

A szokásosnál jóval melegebb év volt 2020 Magyarországon

A szokásosnál jóval melegebb, a csapadék mennyisége alapján átlagos év volt 2020 Magyarországon - állapította meg az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott elemzésében.