Bécsben megnézheti, hogy a szomszédé tényleg zöldebb-e?

Idén Bécs is csatlakozik a híres londoni alternatív kertfesztiválhoz, a Chelsea Fringe-hez. Nyitott kertek napja, cserebörze, művészeti akciók és változatos virágos projektek várják májusban az érdeklődőket.

A Chelsea Fringe Festivalt 2012-ben, Londonban rendezték meg első alkalommal a világhírű Chelsea Flower Show növény- és kertészeti kiállítás kibővítéseként. Az ötletgazda, Tim Richardson tájépítész és teoretikus egy olyan fesztivált akart életre hívni, amely kitágítja a kertészkedés és tájépítészet hagyományos határait, és amely bárki előtt nyitva áll.

Az alternatív kertfesztiválra bármilyen növénytermesztéssel, kerttel vagy tájépítészettel kapcsolatos projekttel nevezni lehet, a legtöbb esemény pedig ingyenes. A fesztivál olyan sikert aratott, hogy idén már nemcsak a brit fővárosban, de Bécsben, Bristolban és Melbourne-ben is megrendezik – 2014. május 17. és június 8. között.

Ahogy Hannah Stippl, a Chelsea Fringe Vienna kezdeményezője is fogalmazott, „Bécsben a kerteknek nagy hagyománya van”, amit a számos közösségi kert, közpark és a bérházak szépen gondozott virágos udvarai is mutatnak. A fesztivállal többek között azt szeretnék elérni, hogy néhány napon át az osztrák főváros magánkertjeibe is bepillanthassanak az érdeklődők, hiszen az emberek mindig is kíváncsiak voltak arra, hogy mi van a sövényen túl.

A bécsi fesztiválra eddig negyven projektet neveztek be különböző hobbi-, gerilla- és profi kertészek valamint művészek és egyesületek, de március 31-ig még várják a jelentkezéseket. A tervek között mindenesetre szerepel művészeti akció, happening, köztéri installáció, felolvasóest, kóstoltatás, cserebörze és kertészeti divatbemutató. A teljes program és a helyszínek listája májustól lesz elérhető a szervezők honlapján.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.