Benzin lesz az elpusztult bálnából

A hét közepén vetődött partra a belgiumi Knokke-Heist egyik strandján egy 13 méteres, 30 tonnás ámbráscet. Az állat a tudósok szerint valószínűleg eltévedt vándorlás közben, így keveredett az Északi-tengerbe, ahol a partra sordódás után röviddel elpusztult.

Az ámbrásceten a kutatók számos sérülést találtak, azt mondják, az Északi-tenger sok helyen nem elég mély egy ekkora testű állatnak, ezért is nem szoktak bemerészkedni ide, holott a víz hőmérséklete nem lenne túl hideg számára, írja az index.hu. Az elpusztult állat testéről az Electrowinds nevű, zöld energiával foglalkozó cég fog gondoskodni: biodízelt állítanak elő a bálna testtömegének közel felét adó zsírból. A bálnazsír egyébként emberi, és állati fogyasztásra is alkalmatlan. A tetemből kinyerhető, 12,5 tonnára becsült zsírt megolvasztják, megtisztítják, majd ugyanazzal a technológiával alakítják bioüzemanyaggá, amit vágóhídi, és egyéb szerves hulladékoknál is alkalmaznak. Várhatóan 50 ezer kilowattórányi energiát fog majd adni a bálnazsír, ami a cég becslése szerint 14 háztartás egy éves ellátására elég.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.