Bős-Nagymaros: több vizet vár a kormány Szlovákiától

A magyar fél várja a szlovák vízmegosztási javaslatot a Bős–Nagymaros-ügy lezárása érdekében. A fő szlovák érdek a bősi vízerőmű nyereségességének megtartása.

Magyarországra 20 milliárd forintnál kisebb beruházás jutna, ha sikerülne megállapodni Szlovákiával a Duna vízszintjének fenékküszöbökkel való megemeléséről és arról, hogy a mostaninál nagyobb vízmennyiséggel rehabilitálnák a Szigetköz térségét. Erre az 1977-es magyar–szlovák államközi szerződés alapján indult, de végül Szlovákia által egyedül befejezett, a bősi vízerőműhöz és vízlépcsőrendszerhez kapcsolódó projektsorozattal kapcsolatos egyeztetések lezárása részeként kerülne sor. A dunakiliti fenékküszöbön kívül négy másik hasonló épülne (kettő szlovákiai, kettő magyarországi területen), lehetőleg főként uniós forrásból. Egy fenékküszöb 6-8 milliárd forintba kerül – áll az Igazságügyi Minisztérium (IM) sajtóosztályától kapott válaszban.

A Bős–Nagymaros-ügy azért nem zárult le máig, mert a magyar és a szlovák fél közötti vitában 1997-ben hozott hágai bírósági ítélet részleges, nem is minden ponton egyértelmű, és a feleket további egyeztetésre utasítja. Az egyeztetések 1998 óta tartanak, főként a beruházás miatt megváltozott állapot környezetvédelmi, árvízvédelmi, energiatermelési, hajózási következményeiről.

„Magyarország egyértelmű károsultja a helyzetnek” – jelentette ki az IM. A Duna 1992-es elterelése óta Szlovákia használja a szigetközi Duna-víz túlnyomó részét, Magyarországnak jelentős ökológiai károkat okozva. A jogvita lezáratlansága miatt késik a terület végleges rehabilitációja, megnőtt a régióban az árvízveszély, és nem indulhatnak az ökoturisztikai beruházások sem.

Ezért a fő hazai cél a víz pótlásáról és a terület közös rehabilitációjáról való megállapodás. Kedvező esetben ismét összeköthető lenne a Szigetköz és a (szlovák oldali) Csallóköz mellékágrendszere, javulna a térség árvízvédelmi helyzete (Győré is), megindulna a felszín alatti víztartó rétegek feltöltődése, és ökoturisztikai lehetőségek nyílnának meg. A magyar fél most a szlovák partner vízmegosztási javaslatára vár, de dűlőre kell jutni a szigetközi rehabilitáció műszaki módjáról is. Az elvi egyezség szerint a felek a 2010. márciusi magyar műszaki javaslatok közül a fenékküszöbökkel való vízszintemelést vizsgálják. (A szlovák tárgyalópartner Ladislav Lazár volt kassai alpolgármester, a szlovák állami Vízügyi Beruházó Vállalat vezérigazgatója.)

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.